Evde Misler Gibi Hatay Usulü Döner Tarifi * Lokum Gibi Yumuşacık ve Lezzetli döner

Döner Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden birisidir. Evde yapımı ise son derece kolaydır. Hatay Usulü döner bile evde yapılabilir. İşte bayılacağınız o tarif

Evde Misler Gibi Hatay Usulü Döner Tarifi * Lokum Gibi Yumuşacık ve Lezzetli döner

HATAY DÖNERİNİ EVDE YAPMAK (KOLAY TARİF)

Hatay’ın en meşhur iki yemeğinden birisi dönerdir. Hatay döneri bol soslu ve çok lezzetlidir. Döneri evde yapmak sanıldığının aksine oldukça kolay ve pratiktir. Öncelikle döner için lavaş ekmek gereklidir. Evde hamur açıp kendisi açmak isteyenler olabilir ancak hazır lavaşlar da güzel ve pratik olacaktır. Malzemeler sayılacak olursa;

Hazır lavaş

Tavuk göğsü

Marul

Patates

Salatalık turşusu

Biber turşusu (isteğe bağlı)

Sosu için;

Domates salçası

Domates

Soğan

Sarımsak

Baharat

Yağ

Tavuk dönere öncelikle sos yapımı ile başlanmalıdır. Böylece diğer malzemeler kızarırken sos soğumuş olacak ve lavaşı ıslatmayacaktır. Sos yapımı ise, salça ocağa alınır yağ ile birlikte kavrulur ve kokusu çıkınca üzerinde bir miktar su eklenir. Su soğuk olmalıdır. Bir buçuk su bardağı yeterli olacaktır. Ardından bu karışımın altı kısılır ve bir soğan soyulur. Soğanın belirli yerlerine çizgi atılır ve su ve salçalı karışımın içine bütün olarak eklenir. Bununla birlikte domates de rendelenir ve karışıma eklenir. Soğan su ile birlikte yumuşayınca içerisine sarımsak doğranır. Burada sosun kıvamına bakılır. Eğer kıvam çok koyu olduysa biraz daha sıcak su eklenir. Daha sonra karışıma damak tadına göre baharat eklenir. Kekik katılması önerilir. Bunun yanında karabiber ve özellikle pul biber tercih edilir.

Daha sonra tavuk, küçük küçük doğranır ve kızartılır. Tavuğun büyüklüğü yine zevke bağlıdır. Ardından Patatesler soyulur, yıkanır ve doğranır. Patatesler de kızardıktan sonra artık birleştirme zamanıdır. Bunun yanı sıra marul ve salatalık turşusu irice doğranır.

Yanmaz yapışmaz bir tava alınır ve bir süre ocakta ısıtılır. Ardından lavaş tavada ısıtılır. Bir yüzü ısındıktan sonra diğer yüzü çevrilir ve ısıtılan yüze sos sürülür. Bu işlem sırasında lavaşın diğer tarafı da ısınmış olacaktır. Ardından patates, marul ve tavuk eklenir. Lavaş tavada sarılır ve sarılan lavaşın iki yüzü de tavaya bastırılır ve böylece iki taraf da sıcak olacaktır. Bu işlemler yapılırken tavanın altının kısık olması gereklidir. Yapılan döner önce kâğıda sonra da poşete sarılıp ikram edilir. Afiyet olsun.

İlgili Haberler