Tablet Pazarı Daralıyor: iPad ve Apple Zor Günler Yaşıyor

Tablet sevkiyatları, 2011'den beri en düşük seviyeye geriledi. Bu düşüş, özellikle iPad'ler ve Apple için kötü haber olarak yorumlanıyor.

Tablet Pazarı Daralıyor: iPad ve Apple Zor Günler Yaşıyor

Tabletler, birçok kullanıcı için bilgisayarlardan daha az üretkenlik sağlayan ve cep telefonlarından daha az kullanışlı olan cihazlar olarak görülüyor. Enflasyonun yüksek olduğu ve işten çıkarmaların arttığı bir dönemde, tablet sevkiyatlarının 2011 seviyelerine kadar gerilemesi pek de şaşırtıcı değil.

Analiz firması IDC'nin verilerine göre, dünya genelindeki tablet sevkiyatları 2023'ün dördüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre %17,4 azalarak 36,8 milyon adede düştü. Yıl boyunca ise sevkiyatlar, bir önceki yıla göre %20,5 azalarak 128,5 milyon adede geriledi ve bu, 2011'den bu yana en düşük yıllık hacim oldu.

IDC'nin Mobilite ve Tüketici Cihazı Takipçileri kıdemli araştırma analisti Anuroopa Nataraj, "Ekonomide belirgin bir iyileşme olmadığı ve tüketicilerin paralarını tüketici elektroniği dışındaki alanlara harcamadığı sürece, tabletlerin öncelik listesinin üst sıralarında yer alması pek olası değil. Ayrıca, projelerdeki gecikmeler ve harcamaların dondurulması, 2023'ün büyük bir kısmında satın almaların ertelenmesine yol açtı." dedi. Nataraj ayrıca, "Ekonomik açıdan daha sağlıklı bir yıl olması durumunda 2024'te toparlanma fırsatlarının görülmesi bekleniyor. Ancak, tablet pazarındaki genel zorluklar devam ediyor ve yapay zeka etrafındaki teknolojik ilerlemeler muhtemelen önümüzdeki iki yıl boyunca PC ve akıllı telefonlara daha fazla odaklanacak, ancak tabletler bu konuşmalarda giderek daha fazla yer almaya başlayacak." şeklinde konuştu.

Genel olarak, 2023 tablet pazarı için zor bir yıl olmasına rağmen, dördüncü çeyrek Apple için özellikle kötü geçti. Şirket, sevkiyatlarının bir önceki yıla göre %7 oranında azalarak 14,9 milyona düşmesiyle pazar payının yaklaşık %7'sini kaybetti. Apple'ın ana rakipleri Samsung, Huawei, Lenovo ve Xiaomi ise pazar paylarını artırırken, diğer şirketler de toplamda %2'den daha az bir düşüş yaşadılar.

Dördüncü çeyrekte en büyük kazanan %35 büyüme kaydeden Xiaomi olurken, en büyük kaybeden %29,3 düşüş yaşayan Apple oldu.