TÜM PÜF NOKTALARIYLA SEBZELİ MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ

Mercimek çorbası başlı başına bir vitamin deposu ve her mevsim iştahla tüketilebilen kurtarıcı bir öğündür.

TÜM PÜF NOKTALARIYLA SEBZELİ MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ

Çoğu evin en çok sevilen çorbası olan mercimeğin çeşidi fazla olduğu için yapılabilecek yemek ve çorba tarifi de oldukça fazladır ve yöreye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Biz bu tarifte kırmızı mercimek ile bol vitaminli,hastalık düşmanı sebzeli bir çorba hazırlayacağız. Kış mevsiminizin vazgeçilmezi olacak olan sebzeli mercimek çorbamızın tarifi aşağıdadır.

Malzemeler

1 küçük boy patates

1 adet havuç

1 adet soğan

½ çay bardağı sıvı yağ

1 su bardağı mercimek

1 yemek kaşığı salça

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI VE PÜF NOKTALARI

Öncelikle patates ve havucu rendeleyerek ayrı bir kaseye alıyoruz. Küçük küçük doğradığımız soğanları ise tencereye alıp sıvı yağ ile kavuruyoruz. Soğanların pembeleştiğini gördükten sonra salçayı ekliyor iyice kavrulmasını sağlıyoruz. Ardından mercimeği de kavrulmak üzere karışıma ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Yarım bardak kadar sıcak su ekledikten sonra mercimeğin kavrulup suyu çekmesini bekliyoruz ve ardından önceden rendeleyip hazırladığımız patates ve soğanı ekliyoruz.

Tuz ve pul biberi de ekledikten sonra tencerenin yarısından fazlası dolacak şekilde sıcak suyu ilave edip kapağını yarım kapatıp pişmeye bırakıyoruz. Ortalama pişme süresi 15 dakikadır. Mercimeklerin ezildiğini fark ettiğinizde ocaktan alabilirsiniz veya isteğe göre 20 dakika kadar da tutabilirsiniz. Çorbayı blendırla ezdikten sonra isteğe göre eritilmiş yağ ile sos yapabilirsiniz.

Sos tarifi:

25 gr margarin

Toz biber

Hazırlanışı:

Eritilen margarinin üstüne toz biber eklenir. Karışım kavrulduktan sonra çorbaya eklenir ve daha lezzetli bir tat elde edilir. Sos isteğe göre yapılabilir veya başka baharatlar eklenebilir. Afiyet olsun.

ÖNEMLİ PÜF NOKTALARI

Çorbanızın dışarıda içtiğiniz mercimek çorbaları kadar lezzetli olmasnı istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası var. Bunları uyguladığınız takdirde dışarda içilen çorbalardan daha lezzetli bir çorba elde edebilirsiniz.

Mercimekleri soğuk suda iyice yıkamak ve kirli suyunu çıkmasını sağlamak. Mercimekleri suda bırakmak yerine iyice yıkayıp kirli suyun çıktığından emin olmalıyız. Böylece çorba pişerken köpük oluşmaz.


Soğanları ince ince doğramak ve aynı zamanda yağ ile kavurmak böylece kavrulan soğan çorbanın tadını değiştirecektir
Lokantalarda genelde patates yerine un ile tereyağ karıştırılarak çorbada daha lezzetli bir kıvam elde edilir. Veya patates miktarı azaltılıp yine un ile tereyağ eklenerek de aynı kıvamı elde edebilirsiniz.
Lokantalarda olduğu gibi daha açık renk bir görüntü elde etmek için havuç miktarı azaltılabilir veya hiç eklenmeyebilir. Daha sarı bir görüntü elde edebilmek için ise patates miktarı arttırılır.
Çorbaya salça eklemek renginin biraz daha koyu olmasını sağlar. Koyu kıvamlı bir çorba elde etmek için salça ekleyebilirsiniz.
Son olarak ise çorbayı blendır ile ezmek yerine tülbent ile süzerseniz çorbanız daha lezzetli olur.