Yeni kimlik kartı nasıl alınır, nereden alınır? Yeni kimlik kartı için yapılması gerekenler

Yeni alınan kararla birlikte nüfus cüzdanları artık tarihe karıştı. Vatandaşlar nüfus müdürlüklerine müracaat ederek yeni kimlik kartları almak zorundalar. Belirli bir süreye kadar eski nüfus cüzdanları kullanılabiliyor ancak önünde sonunda yeni kimlik kartına geçiş yapılacak. Peki yeni kimlik kartı nasıl alınır, nereden alınır? İşte detaylar...

Yeni kimlik kartı nasıl alınır, nereden alınır?  Yeni kimlik kartı için yapılması gerekenler

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm bireyler, bir kimlik kartına sahip olmak zorunda. Önceki yıllarda nüfus cüzdanı kullanılıyordu ancak yeni alınan kararla birlikte artık nüfus cüzdanları yerini kimlik kartına bıraktı. Bugüne kadar birçok insan kimlik kartı alarak değişim sürecini tamamladı. Ancak hala kimlik değişimi yapmayan vatandaşlar var. Bu sebeple de sürecin nasıl işlediği merak ediliyor. İşte detaylar...

YENİ KİMLİK KARTI NASIL ALINIR?
Yeni kimlik kartı almak için öncelikle İlçe Nüfus Müdürlükleri'ne şahsi olarak başvuru yapmanız gerekiyor. İlk olarak ister E-Devlet üzerinden isterseniz de Alo 199' arayarak randevu oluşturabilirsiniz.

YENİ KİMLİK KARTI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Kimlik yenileme işlemi yapmak isteyen vatandaşlar kendilerine ait olan nüfus cüzdanını bir adet biyometrik fotoğrafını yanlarında getirmek zorundalar. Bu belgelerin eksik olması durumunda değişim yapılamayacaktır.

YENİ KİMLİK KARTI ÜCRETİ KAÇ LİRA?
Kimlik yenilemek için ücret yatırmak durumundasınız. Kimlik kartınız değişecekse 30 lira, kimlik kartınızı kaybettiyseniz 60 lira ödeme yapmanız gerekir. Bu parayı Vergi Dairesi Müdürlüklerinden, Gelir İdare Başkanlığı'na ait olan https://ivd.gib.gov.tr/ adresinden kredi kartı aracılığıyla, https://randevu.nvi.gov.tr/ sitesindeki anlaşmalı bankalar yoluyla ve PTT şubeleri aracılığıyla yatırabilirsiniz.

KİMLİK YENİLEMEK İÇİN SON TARİH NE ZAMAN?
Yeni kimlik almak isteyen vatandaşlar bu süreci 2023 yılına kadar tamamlayabilirler. Kimlik kartlarının geçerlilik süresi 10 yıldır. Süre bittiğinde kartların yenilenmesi gerekir.

YENİ KİMLİK KAÇ GÜN İÇERİSİNDE GELİR?
Başvuru işleminin ardından verdiğiniz adrese PTT aracılığıyla teslim edilen kimliğiniz, ortalama olarak bir hafta içerisinde tamamlanarak tarafınıza iletilir.

BAŞVURU İŞLEMLERİ NE KADAR SÜRER?
Başvuru yaptığınız Nüfus Müdürlüğü'ndeki personel size yardımcı olacak. Başvuru formunuzun bir çıktısı alınıyor ve altına imzanız atılıyor, ardından fotoğrafınız taranıyor, biyometrik verileriniz alınıyor. Bu veriler de her iki elin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası izinden oluşuyor. Tüm bu işlemler bitiminde başvurunuz tamamlanıyor. Bu sırada size 6 haneli bir PIN kodu verilecek. Bu kodu kaybetmemelisiniz. Çünkü bu kod bazı durumlarda kimlik doğrulama amacıyla kullanılacaktır. PIN kodunuzu, Nüfus Müdürlüklerinde bulunan kiosklar aracılığıyla değiştirebilirsiniz.