Ve En etkili koronavirüs aşısı hangisi belli oldu..

Koronavirüse karşı aşılama devam ederken en etkili koronavirüs aşısıyla ilgili önemli bir haber yayınlandı..

Ve En etkili koronavirüs aşısı hangisi belli oldu..

Çin'de başlayan ve yaklaşık 2 yıldır dünyayı etkisi altına alın korona salgınına karşı aşılama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Dünyayı kasıp kavuran salgınla ilgili bazı önemli bilgiler de gelmeye başladı. Aşılama çalışmaları devam ederken bilim insanları önemli araştırmalar yaptı.

Bu kapsamda ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından finanse edilen çalışma ülkede kullanılan 3 aşı olan Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson (J&J) aşıları incelemeye alındı.

Konuyla ilgili olarak Hürriyet'in aktardığına göre, Çalışma kapsamında hangi aşının takviye doz olarak uygulandığında daha etkili olduğu tespit edildi. Çalışma kapsamında derlenmiş olan rapora göre, orijinal olarak J&J ile aşılanmış kişilerde, antikor seviyeleri bir J&J güçlendiriciden sonra 4 kat, Pfizer güçlendiriciden sonra 35 kat ve Moderna güçlendiriciden sonra 76 kat arttığı gözlemlendi.


Öte yandan bilim insanları tarafından yürütülmekte olan Aynı çalışmada başlangıçta Moderna aşısı alanların antikor düzeylerinin, başlangıçta Pfizer veya J&J alanlara kıyasla 'uygulanan destekleyici aşıdan bağımsız olarak' daha yüksek olduğu da belirtildi.

Ayrıca 458 yetişkin üzerinde yapılan çalışma takviye dozlardan 15 gün sonra antikor seviyelerini analiz ederek bu sonuçlara ulaştığı bilgisine de yer verildi..

Bilim insanları tarafından yapılmış olan söz konusu çalışma henüz hakemli bir bilim heyeti tarafından da onaylanmadı.

Aşılama ne durumda?

Dünyanın dört bir yanında aşılama çalışmaları devam ederken Afrika ülkelerinde nüfusun yüzde 98'inden fazlasının aşılanmadığı bildiriliyor.

Salgınla mücadele kapsamında endişe verici olarak görülen bu durum gelişmiş ülkelerde de farklı değil.

Hala milyonlarca kişi aşı olmamış durumda. Salgınla mücadele için ise bilim insanları aşılamanın önemine dikkat çekiyorlar. Bu kapsamda da hükümetler aşıya teşviğin artması amacıyla bir dizi yasaklar devreye koyuyor..