Uzun ve sağlıklı bir ömrünüz olsun istiyorsanız bu 5 alışkanlığı kazanın yeter!

Sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam istiyorsanız yapmanız gereken ufak alışkanlıkları yerine getirmeniz yeterli. Unutmayın ki yaptığınız her şeyin vücudunuza bir etkisi var. Onu erkenden yaşlandırmak ya da uzun yıllar sağlıklı kılmak biraz da size bağlı. Uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşamak istiyorsanız bu 5 alışkanlığa dikkat edin.

Uzun ve sağlıklı bir ömrünüz olsun istiyorsanız bu 5 alışkanlığı kazanın yeter!

Sağlıklı ve uzun bir ömrü kim istemez ki? Hayatın temposundan ya da stresinden kendimize yeteri kadar zaman ayırmıyoruz. Halbuki vücudunuzu çıkardığınızda geriye başka hiçbir şey kalmıyor. Bu yüzden de hayatta en çok önem vermeniz gereken şey vücudunuz. Sağlıklı olmadığınızda ne paranın ne işin ne de başka bir şeyin önemi kalır. Peki sağlıklı bir ömür sürmeyi nasıl başarabiliriz? Bunun cevabını sizin yerinize Harvard veriyor.

Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu bir araştırma yaparak daha uzun ve sağlıklı yaşam için kazanılması gereken alışkanlıkları ortaya çıkardı. 34 sene boyunca 73 bin kadın ve 28 yaş üzerindeki 38 bin erkek incelenerek veriler toplandı. Bu veriler sonucunda uzun ömürlü ve sağlıklı bir yaşamın 5 alışkanlığı belli oldu. İşte o alışkanlıklar:

sport-2262083-1280.jpg

SPOR YAPMALISINIZ

Her gün spor yapmazsanız uzun ömürlü ve sağlıklı bir yaşamı unutun gitsin. Günde 30 dakika orta tempolu yürüyüş sizi sağlıklı kılabilir. Bunun yanında güç ve direnç antrenmanı yapmak kilo vermenize de destek oluyor.

cigarette-666937-1280.jpg

SİGARAYI UNUTUN

Türkiye'de milyonlarca insan sigara tüketiyor. Sigara tüketmeyenler de tüketenlerin dumanından bir şekilde etkileniyor. Sağlıklı bir yaşam için sigara kesinlikle tüketilmemeli. Sigara size sadece damar tıkanıklığı, KOAH, ağız kanseri gibi kötü hastalıkları kazandırır.

market-3860952-1280.jpg

DENGELİ VE İYİ BESLENİN

Sağlıklı bir ömür için en gerekli olan şeylerden birisi dengeli ve iyi beslenmektir. Araştırmayı yapan uzmanlar meyve, baklagil, sebze, kuruyemiş, tahıl tüketimine önem verilmesi gerektiğini söylüyor. Uzak durulması gereken şeyler arasında ise işlenmiş ürünler, rafine şekerler, gazlı içecekler ve kırmızı et ile yapılan ürünler bulunuyor.

liquor-365559-1280.jpg

ALKOL TÜKETMEYİ HEMEN BIRAKIN

Alkol kullanmak kalabalık bir ortamda arkadaşlarınızla güzel vakit geçirmek için çoğunluğun tercihi olabilir ancak gelin bir de onu karaciğerinize sorun. Alkol tüketmek içten içe vücudunuzu yaşlandırır. Bu yüzden uzun ömür istiyorsanız alkolü sonlandırmalısınız.

İDEAL KİLONUZU KORUYUN

Herkesin boyuna göre ideal kilosu birbirinden farklıdır. Vücut kitle indeksinizin 18,5 ile 24,9 arasında olması öneriliyor. Bu aralıkların dışındaysanız sağlıklı olmadığınızı söyleyebiliriz. Fazla kilo diyabet riskini, kalp krizini artırır. Bu yüzden sağlıklı bir ömür için fazla kilonuzdan kurtulup dengeli bir düzene geçmelisiniz.

Kaynak: HOLA