Uyuz Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

Uyuz yaygın bir hastalıktır. Uyuz hastalığına akarlar neden olur. Uyuz akarı, insanların ve hayvanların cildine yayılmaktadır.

Uyuz Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

Bu akar sağlıksız ortamlardan bulaşır. Ancak bu her zaman doğru değildir. Çünkü uyuz, okullarda, anaokullarında ve yurtlarda birçok insanın bulunduğu yerlerde de görülür. Cilt teması ile insandan insana bulaşır. Uyuz sizi etkilediyse, lütfen etkilenen bölgelerde kaşıntı yapmayın. Aksi takdirde mikroplar cilde bulaşabilir ve bu iltihaplanmaya yol açabilir. Uyuza yakalandığınızda doktora gitmeniz gerekir. Çünkü enfeksiyon riski çok yüksektir.

Çoğu durumda uyuz nispeten kolay ve karmaşık olmayan bir şekilde tedavi edilebilir. Evde uygulanabilecek bazı yöntemler ile de tedavi edilebilir. Ancak bağışıklık sistemi zayıflamış hastalar, hastanede tedavi edilmelidir.

Evde Uyuz Nasıl Tedavi Edilir?

Uyuz akarları soğuktan hoşlanmadığı için, hastanın eşyalarını ve kıyafetlerini bir gün boyunca dondurucuda bekletebilirsiniz. Dondurucunuz yoksa, her şeyi siyah bir torbaya koyabilir ve temiz havada bir süre bekletebilirsiniz. Bu torbalar 4-7 gün boyunca açılmamalıdır. Uyuz akarları böylece yeni cilt pulları alamazlar ve ölürler. Nevresimlerinizi altmış derecenin üzerindeki sıcaklıklarda yıkamalısınız.

Bu aynı zamanda akarları da öldürür. Bir diğer uyuz tedavisi ise, döşemeli mobilyalarınızı ve halılarınızı günde iki kez vakumlamanızdır. Ayrıca yorganlarınızı vakumlayabilir veya siyah torbalara koyup temiz havaya da bırakabilirsiniz.