Taze balık nasıl anlaşılır, taze balığı anlamının püf noktaları nelerdir?

Kış mevsimi geldi ve tezgahlarda balıklar çeşit çeşit sıralanmaya başladı. Vatandaş balık yemeye başladı başlamasına ama taze olup olmadığını anlamak büyük mesele. Hele ki bir de balıkların üzerinden oynanan bazı oyunlar nedeniyle kimi zaman bayat balık yiyerek zehirlenme vakaları oluyor. Peki balığın taze olduğunu anlamak mümkün mü? Taze balık nasıl anlaşılır? İşte merak edilen soruların cevabı...

Taze balık nasıl anlaşılır, taze balığı anlamının püf noktaları nelerdir?

Balık mevsimi açılalı bir ay oldu. Vatandaş yaz aylarında pek balık yiyemediği için büyük bir hasret sona erdi. Balıklar tezgahlara geldi gelmesine ama bayat mı taze mi tartışmaları bitmedi gitti. Balık almak isteyen vatandaşlar, sadece satıcının sözüne güvenmiyor ve balığın taze mi yoksa bayat mı olduğundan kendisi emin olmak istiyor. İşte sizin de böyle bir amacınız varsa, doğru yerdesiniz. Bu yöntemlerle balığın taze olup olmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.

TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?

Balığın taze olup olmadığını anlamak için yapmanız gereken ilk şey koklamaktır. Bayat balık ekşi ve ağır bir koku yayar. Taze balık ise hiç de bayat balık gibi pis bir kokuya sahip değildir.

sistem-nasrettin-hoca-turbesi-gibi-82.jpg

Balığın kokusuna dikkat edin

Kokudan anlamıyorsanız ikinci yöntem de dokunmaktır. Seçmek istediğiniz balığı elleyin. Eğer balık taze ise sert bir ete sahiptir. Unutmayın ki balık ne kadar bayatlarsa o kadar yumuşak bir eti olur. Kendisini salar. Balığın etinin bir kısmına parmağınla bastırıp çekin. Balığın eti içe çöktükten sonra hemen eski haline geri dönerse keyifle tüketebilirsiniz. Ama aynı çöküntü duruyorsa o balıktan koşarak uzaklaşın.

sistem-nasrettin-hoca-turbesi-gibi-83.jpg

Gözlerinin parlaklığı çok önemli

Diğer bir yöntem gözlerdir. Satın alacağınız balığın gözleri parlak ve bombeli ise taptaze bir balığa denk geldiniz demektir. Ama balığın gözleri mat ve karamaya başladıysa almamakta fayda var. Çünkü bu balığın bayatladığının en büyük göstergesidir.

sistem-nasrettin-hoca-turbesi-gibi-84.jpg

Pulları ete yapışık ve parlak olmalı

Balığın tazeliğini anlamak için bir diğer yöntem ise pullardır. Taze balıkların bulları parlak ve ete yapışık durur. Balık bayatladıkça bu pullar dökülmeye başlar ve sönük bir hal alır.

Solungaçları kıpkırmızı olmalı

Balıkların tazelikleri için solungaçlar büyük önem kazanır. Eğer balığın solungaçları kırmızı ise balık taptazedir. Ama solungaçlar artık kırmızılığını kaybetmeye başladıysa ve sönük bir renk aldıysa o zaman bayatlamış demektir.

sistem-nasrettin-hoca-turbesi-gibi-87.jpg

Balığın duruşuna dikkat edin

Balığı elinize alabiliyorsanız bayat olup olmadığını anlayabilirsiniz. Balığı tuttuğunuzda kuyruğu hemen düşüyorsa o balık bayattır. Taze balıkların iskeletleri hala eti tutar ve o nedenle düzgün bir duruşları vardır.

sistem-nasrettin-hoca-turbesi-gibi-85.jpg

Su testine de sokabilirsiniz

Balığı bir suyun içine atın. Eğer dibe çökerse hala taze demektir. Fakat su yüzeyinde kalıyorsa o balık pek yenmeye müsait değildir ve bayatlamıştır.

sistem-nasrettin-hoca-turbesi-gibi-86.jpg

Kesilirken dikkat edin

Bayat balığı kesmek çok basittir. Çünkü artık diriliği kalmaz ve bıçak darbelerinde hemen parçalanmaya müsaittir. Taze balık ise kesilirken, kesen kişiyi biraz zorlar. Balık çok basit şekilde kesiliyorsa bayat olduğundan şüphelenebilirsiniz.

Kaynak: 1,2,3