Şifa Kaynağı Hurmanın Sağlığa Olan Faydaları

Yıllardır süregelen hurma, lezzeti ve sağlığa olan faydasından dolayı oldukça sevilmektedir. Palmiye türünden bir meyve olan hurma, Arap Yarımadası ve Afrika’da yetişmektedir.

Şifa Kaynağı Hurmanın Sağlığa Olan Faydaları

Türkiye’de özellikle ramazan aylarında daha fazla tüketilmektedir. Bol vitamin ve mineral içerdiği için sağlığa faydası oldukça fazladır. ‘Peki, Hurmanın faydaları nelerdir?’ ‘Hurma neye iyi gelir?’ gibi soruların cevabına bakalım.

Kansere Karşı Koruyucudur

Hurmaların antioksidan kaynağı oldukları, yapılan birçok araştırma ile kanıtlanmıştır. Aynı zamanda sinirleri güçlendiren B6 Vitaminini de barındırdığı kanıtlanmıştır. Magnezyumlarla beraber çalıştığı için kaslar adına oldukça önemlidir ve kalp krizine karşı da koruyucu etki göstermektedir. Kanser ve damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara karşı adeta kalkan görevi görür. Cildi güzelleştirerek yaşlanmaya karşı koruduğu da birçok kişi tarafından söylenmektedir. Arap ülkelerindeki kanser vakalarının düşük olmasının nedeni, çok fazla hurma tüketilmesidir.

Hafızayı Güçlendiriyor

İçerisinde yüksek oranda magnezyum sayesinde ve A Vitamini ile B vitamini bulundurmasından dolayı hafıza güçlendirmek için oldukça faydalı bir meyvedir. Durum böyle olunca özellikle çocuklarda ve yaşlılarda hafıza sağlığı için hurma tüketilmesi oldukça öneriliyor. İçerisinde Beta-karoten içerdiğinden, uzun süreli tüketilmesi durumunda hafıza kaybını önlediği ve hafıza sağılığını da geliştirdiği belirtilmiştir.

Cildi Güzelleştiriyor

Hurmanın faydaları arasında cilt sağlığını koruma ve güzelleştirmek te yer almaktadır. Antioksidan bakımından oldukça zengin olan hurma, cilt güzelliği konusunda da oldukça etkilidir. Cilt için güzellikten ziyade sağlık daha önemlidir aslında ve bu sağlığı da hurma sağlamaktadır. Yenilediği cilt dokusu sayesinde güzel ve sağlıklı bir cildin oluşmasında etkilidir. Aynı zamanda potasyum açısından zengin olduğu için tansiyon dengesini ayarlayacak ve tansiyonun düzenlenmesinde önemli rol oynar. Cildin ihtiyaç duyduğu nem miktarını hurma karşılamaktadır. İçerisindeki B Vitamini sayesinde de ciltteki yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Enerji Deposudur

Gün içerisinde daha enerjik ve dinç hissetmeniz için hurmadan faydalanabilirsiniz. Hurmanın faydaları her alanda etkili olmuştur. Gün boyu işten veya diğer durumlardan dolayı yorgun ve halsiz kaldığınız durumlar olabilmektedir. Bu durumda yüksek enerji deposu olan hurma sayesinde ihtiyacınız olan enerjiyi alabilirsiniz. Kırmızı etten 2,3 kat fazla enerji vermektedir. Özellikle ağır ve yoğun stresli işlerde çalışan bireyler, sabah işe başlamadan önce 2 – 3 tane hurma yemeleri durumunda kendilerini daha enerjik hissedeceklerdir.

Kemik Erimesine Karşı Koruyucu ve Kemik Gelişimi için Etkili

Kemik sağlığı için gerekli olan önemli besinlerden bir tanesi de kalsiyumdur. Kalsiyum ve fosfat bakımından oldukça zengin olduğu için kemik sağlığına da etkisi oldukça büyüktür. Çeşitli vitamin ve mineral eksikliğinden oluşan kemik erimesi gibi hastalıklara karşı da koruyor. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar için kemik sağlığı oldukça önemlidir. Kemiğin kolay kolay kırılmaması için hurma oldukça önemlidir. Aynı zamanda kemik sağlığı ve kemik gelişiminde de önemli rol oynar.

Zayıflamaya Yardımcı Olur

Lif bakımından zengin olan gıdalar, midede uzun süre kaldığından tokluk hissi oluşturuyor. Tokluk hissi olduğu zaman da daha az yemek yeniyor ve fazla kilo almamış olunuyor. Yüksek oranda potasyum ve demir minerallerine de sahip olan hurma, metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlıyor. Şeker ihtiyacı durumlarında tatlılar tüketmek yerine, bunu doğal yol olarak meyvelerden almalısınız. Böylesi sizin için daha sağlıklı olacaktır.

Kabızlığın Önlenmesine Katkı Sağlıyor

Hurmanın sağlığımız için faydaları oldukça fazladır. Cilt ve vücut sağlığında birçok alanda yararlıdır. Bundan dolayı kabızlık gibi sorunlarda da oldukça etkili bir yöntemdir. Birçok zaman tüketilen gıdalardan ve çok sıvı tüketmeme durumuna bağlı olarak kabızlık sorunu ila karşılaşabilirsiniz. Bunun çözümü olarak hurma tüketebilirsiniz. İçerisindeki lif sayesinde bağırsakları çalıştırarak, kabızlığın oluşmasına karşı koruyacak ve kabızlık durumunda dindirilmesi için yardımcı olacaktır.

Stres ve Gerginliği Dindiriyor

Gün içerisinde birçok nedenden dolayı stres ve gerginlik durumu ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Bilim adamları hurmanın faydaları arasına bir yenisini daha ekledir. Hurmanın strese ve gerginliğe karşı dindirici etkisi olduğunu belirttiler. Hurmanın içerisinde, sinirleri güçlendiren B6 Vitamininden bolca olduğu araştırmalar tarafından kanıtlanmış. Bundan dolayı stres durumuna karşı vücutta savunma mekanizması gelişiyor. Yine içerisindeki B1 vitamini sayesinde de sinir sisteminin sağlıklı şekilde gelişmesine olumlu katkı sağlıyor. Gün içerisinde 5 – 6 adet hurma yemeniz durumunda, stres ve gerginlikten uzaklaşacaksınız.

Kansızlığı Önlüyor

Hurmanın içerisinde yüksek oranda demir bulunmaktadır. Düzenli tüketildiğinde demir eksikliği rahatsızlığı olan kişilerde demir eksikliği ve kansızlık gibi sorunları kaldırıyor. İçerisindeki B2 ve B3 vitaminleri sayesinde kırmızı kan hücrelerini de artırıyor. Demir eksikliği ihtiyacınızı da hurma tüketerek karşılayabilirsiniz.