Şekerinizi düşürecek 7 gıda! Şeker hastalığına ne iyi gelir?

Şekerinizle başınızı epey bir dertteyse bu gıdaları beslenmenize eklemeniz çok önemli. Şekerinizi düşürebilecek gıdalar sağlığınız için de çok iyi gelen gıdalar arasında bulunuyor. Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu'nun aktardığı 7 gıdayı düzenli olarak yemek listelerinize eklediğinizde, şekerinizin yükselmesinin önüne daha rahat geçebileceksiniz. İşte detaylar..

Şekerinizi düşürecek 7 gıda! Şeker hastalığına ne iyi gelir?

Şeker yüksekliği, insan sağlığı için iyi bir şey değildir. Şekeriniz ne düşük ne de çok yüksek olmalıdır. Belirlenen ideal ölçüler insan sağlığı için gerekli olan şeker düzeyini gösterir. Sağlıksız beslenme, kilo, hareketsizlik ve birçok etken nedeniyle oluşabilecek şeker hastalığına ve şeker yükselmesine karşı bazı doğal gıdalar ciddi etkiye sahiptir.

Şekerinizi düşürebilecek bazı gıdalar bulunur. Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu da o 7 gıdayı sizler için bir araya getirdi. Unutmamak gerekiyor ki bu 7 gıdayı tükettiğinizde etkisi vardır ancak şekere karşı tamamen bu gıdalarla sorunu çözemezsiniz.

İşte şekeri düşürecek 7 gıda:

BROKOLİ

broccoli-1235677-1280.jpg

Brokolinin kalorisi çok düşüktür. Ancak vitamin, mineral, liflerden, antioksidanlardan çok zengin yapıda bir sebzedir. Şeker ve kolesterol emilimini engeller ve şekerinizin yükselmesine mani olur. Karaciğerde şeker yapımını engelleyen bir özelliği de vardır. Dokularda insülin direncinin önüne geçer. Haftada 2-3 öğününüzde brokoliyi tüketirseniz, faydasını da göreceksiniz.

YULAF EZMESİ

oat-1178447-1280.jpg

Kompeks bir karbonhidrattır. Glisemik indeksi düşük ve liflerden çok zengindir. Haftada 2-3 gün yulaf ezmesini beslenmenizin parçası yapmakta fayda var. İster lapa şeklinde isterseniz de başka formlarda tüketeceğiniz yulaf ezmesi şekerinizi dengelemenizde yarar sağlar.

BAKLİYAT

food-2343893-1280.jpg

Fasulye, nohut mercimek gibi bakliyatların glisemik indeksleri düşükken, lifler ve antioksidanlar açısından çok zengindir. Bağırsaklarımızdaki probiyotik gıdalara çok önemli gıda teşkil ederler. Haftada 3 gün bakliyat tüketmek sağlığınız için ve şekeriniz için çok iyi gelecektir.

KETEN TOHUMU

flax-seed-398067-1280.jpg

Keten tohumu tam anlamıyla süper gıdadır. Günde sadece 30 gram taze çekilmiş keten tohumu kan şekerini yüzde 10 düşürdüğünü gösterir. Yani günde 1 yemek kaşığı keten tohumu tüketmek şekerinizi ciddi ölçüde düşürebilir. Yoğurda karıştırarak tüketebilirsiniz.

KURUYEMİŞLER

almonds-cashews-dried-nuts-food.jpg

İçerdikleri doymamış yağlar, vitamin, mineral ve antioksidan içeriğiyle mükemmel bir gıda olan kuruyemişlerin, mekanizması anlaşılamamakla birlikte kan şekerinde olumlu bir dengelenmeye neden olmaktadır. Günde 50 gram karışık kuruyemiş tüketmek kan şekerini düşürebilir.

TARÇIN

cinnamon-92594-1280.jpg

Tarçındaki bir maddenin şekeri düşürmede çok etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. İnsülin dengesine faydalıdır. Aynı zamanda mide boşalmasını geciktirici özelliği vardır. Bu sayede kanda ani şeker yükselmelerine engel olur. Bir meyvenin üzerine mutlaka tarçın serpiştirerek tüketin. Böylece dengeli bir emilim sayesinde ani şeker yükselmelerinin önüne geçebilirsiniz.

TÜRK KAHVESİ

coffee-cup-725x544.jpg

Yapılan çalışmalar düzenli olarak kahve içilmesini şeker hastalığının oluşumuna karşı koruma sağladığı göstermiştir. Günde 2 fincana kadar kahve içebilirsiniz.

Kaynak: Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu