SATRANCIMIZI GELİŞTİRMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Son günlerde popülerleşen satranç oyununda kendimizi geliştirmek için gerekli olan çalışma metotlarını ve öğrenilmesi gereken stratejileri yazdım.

SATRANCIMIZI GELİŞTİRMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

SATRANCIMIZI GELİŞTİRMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

 UYGULAMALAR:

  Günümüzde maalesef satranç hak ettiği değeri hala görmüyor. Bu sebeple düzenli satranç oynayabileceğimiz bir arkadaş bulmak zor. Tam da burada satranç uygulamaları devreye giriyor. Lichess veya chess gibi uygulamaları telefonunuza yükleyip istediğiniz zaman online olarak satranç uygulayabilirsiniz. Ayrıca oynadığınız oyunları tekrar tekrar çalışabilme olanağı da bu uygulamaların faydalarından yalnızca biri.

ANALİZ

   Oynadığınız oyunları mutlaka analiz ettirin. Yaptığınız doğru ve yanlışları görmek sizin gelişiminizi hızlandıracaktır. Yine bunun için de uygulamalardan faydalanabilirsiniz.

BULMACA

  Her zaman bir oyunu baştan sona oynayacak kadar uzun süreli konsantre olmasak da satrançtan kopamıyor olabiliriz. Bu gibi durumlarda bulmaca çözmek hem yenilerek puan kaybetmenizi önleyecek hem de size yeni bakış açıları gösterecektir.

SATRANÇ USTALARI

  Satranç ustalarını oyunları sonraki hamleleri de hesaplayarak oynadığından başta anlamakta zorlanabilirsiniz. Böyle bir durumda da anlatımlı videoları izlemek sizin için faydalı olacaktır.

KİTAPLAR

  Hücum, savunma, strateji ve açılışları öğreten kitaplar var. Bu kitapları satın alıp tahta üzerinden çalışarak da satrancınızı geliştirebilirsiniz.

TAKTİKLER

  Satrançla ilgili temel hamleleri ve stratejileri (rok atma, piyon çıkma, ileri karakol, şat yöntemi gibi) öğrenmek, tuzakları ezberlemek (Blacburne Shilling gambiti vs.) sizi bir anda 100-200 puan yukarı taşıyabilir.

SABIR VE AZİM

  Satranç yıllarca oynamanızı, hatalarınızı görüp kendini geliştirmenizi ve yeri geldiğinde hamle ezberlemenizi gerektiren, belki de türevleri içindeki en zor oyundur. Çocukluktan öğrenip devam etmek en iyisi ama eğer yetişkinlikte başladıysanız da moral bozmayın, azminizi kaybetmeden sabırla çalışmaya devam edin. Metodik çalışmanın açamayacağı kapı yoktur.