Saç neden kepeklenir, kepeklenme neden olur? Kepek nasıl önlenir?

Saçlarda kepeklenme, özgüveni yerle bir eden oluşumlardan birisidir. Saçın kirli görünmesine neden olmasının yanında, ciddi bir sağlık sorununa da işaret edebilir. Peki kepeklenme neden olur, kepeklenme nasıl önlenir? İşte tüm merak edilenler...

Saç neden kepeklenir, kepeklenme neden olur? Kepek nasıl önlenir?

Hem kadınlarda hem de erkeklerde yaygın olarak görülen kepek sorunu, hem cilt hem de bir saç sağlığı sorunu olabilir. Kimi zaman saçta kimi zaman yüzdeki T bölgesinde, ellerde, dirseklerde, sakallarda görülen kepeklenme, birçok sebepten oluşur.

KEPEKLENME NEDEN OLUŞUR?
Kepeklenme sorunu birçok sebepten dolayı baş gösterebilir. Saçları az taramak, saçları havasız bırakmak kepeğe davetiye çıkaran en önemli husustur. Bunun yanında, kuru cilt tipine sahipseniz kepeklenme sorunu yaşayabilirsiniz. Soğuk ve kuru hava aynı şekilde kepek sorununu artıran hususlar arasında bulunuyor. Sedef, egzama ve bu hastalıklara benzeyen cilt hastalıkları, parkinson, HIV, zayıf bağışıklık sistemi, B vitamini eksikliği, mantar oluşumu, jöle, saç spreyi gibi ürünler kullanmak kepeklenmeye sebep olur.

SAÇ KEPEĞİNİ ÖNLEMENİN YOLLARI NELERDİR?
Saçlarda kepeği önleyebilmek için ilk olarak düzenli bir yıkama takvimine sahip olmanız gerekiyor. Saçlarınızı ne çok sık ne de çok aralıklı zamanlarda yıkamalısınız. Düzenli olarak 3-4 günde bir saç yıkaması yapmanız gerekir. Saç spreyi ve jöleden uzak durun. Stresi azaltın. Bir doktora başvurarak vitamin testlerinizi yaptırın ve gereken vitamin takviyelerini alın. Saçlarınızı sürekli olarak toplamayın. Saçlarınızı çay ağacı yağı ile şampuanlayabilirsiniz. Çay ağacı, saça iyi gelen özellikler taşır. Ama bazı kişilerde reaksiyon verebilir. Bu nedenle ilk olarak bir uzmana danışmak en doğrusu olur.

CİLTTE KEPEK NASIL ÖNLENİR?
Ciltte kepeklenme sorunu genel olarak egzama ve sedef gibi hastalıklardan oluşur. Bu durumda soğuk havalara karşı dikkatli olmalısınız. Nemlendirici kremler tercih edebilirsiniz. Ancak bu noktada cilt tipinize uygun olan kremleri seçin. Aşırı baharat tüketmeyin ve kimyasal içeren ürünlerden uzak durun.

Kaynak: 1,2