Mu varyantı nedir? Belirtileri nelerdir? Türkiye'de görüldü mü?

Dünya Sağlık Örgütü'nün izleme listesine aldığı Mu varyantı, 30 Ağustos günüden itibaren 2021'den itibaren listelenmeye başladı. Peki Mu varyantı hakkında ne biliyorsunuz? Belirtileri neler? İşte detaylar...

Mu varyantı nedir? Belirtileri nelerdir? Türkiye'de görüldü mü?

Dünya Sağlık Örgüyü Mu varyantını izleme listesine aldı. Amerika Birleşik Devletleri ve birçok ülkede görülen varyant hakkında endişe verici açıklamalar yapılıyor. Kimi uzmanlar aşının bu varyantı etkisi olmadığını ifade ediyor. Aynı zamanda bulaş açısından da bu varyantın daha etkili ve ölümcül olabileceği düşünülüyor.

coronavirus-5015328-960-720.jpg

MU VARYANTI NEDİR?

Bu varyant ilk olarak Ocak ayında Kolombiya'da ortaya çıktı. Mayıs ayında da Ekvador'da aynı varyanta rastlandı. Şu anda Kolombiya'da bu varyantın görülme oranı tüm hastalar arasında yüzde 39 olurken, salgını artırıcı özelliğe de sahip. Bu varyant da diğer varyantlarla hemen hemen aynı özellikleri barındırıyor.

coronavirus-5009609-1280.jpg

MU VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mu varyantı diğer varyantlarla ortak semptom özellikleri taşıyor. Bu varyantın belirtilerine bakıldığında; ateş en başta geliyor. Sürekli olarak öksürmek de başka bir belirti. Bir saatten fazla süren öksürükler ve sık sık tekrarlayan öksürük nöbetleri bir sıkıntı olduğuna işarettir. Koku ve tat alma duygunuzda değişiklikler olması da belirtiler arasında geliyor. Bu varyantı kapan insanların en az bir semptom gösterdiği düşünülüyor.

MU VARYANTI TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Dünya Sağlık Örgütü'nün listelediği Mu varyantı şu ana kadar ülkemizde görülmedi. Hükümet yetkilileri bu konuda herhangi bir bildirimde bulunmadığı için varyantın Türkiye'de olmadığı var sayılıyor.

Kaynak: Science Focus