Motorin ve benzin arasındaki fark nedir? Neye göre sınıflandırılıyor?

Motorlu araçlarda birden çok akaryakıt tipleri kullanılır. Ancak motorin, mazot ve benzin derken birçok yeni araç sürücüsünün kafası karışıyor. Motorin ve benzin arasındaki fark nedir? İşte bu sorunun ayrıntılı cevabı...

Motorin ve benzin arasındaki fark nedir? Neye göre sınıflandırılıyor?

Otomobiller için birden fazla yakın tipi bulunmaktadır. Bu yakıt tipleri motor tiplerine göre değişkenlik gösterir. En çok karıştırılan ve farkı tam olarak bilinmeyen motorin ve benzin kafaları karıştırsa da artık bu ayrımı rahatlıkla yapabileceksiniz.

MOTORİN NEDİR?
Motorin, aslında toplumda mazot olarak da bilinir. Karbondan ve hidrojenden oluşan bir tür akaryakıt çeşididir. Dizel motorlu araçlarda kullanılan bu yakıt, benzine göre daha zor tutuşur ve kaynama noktası daha yüksektir. Buharlaşma eğilimi de oldukça düşüktür. Uzun süreli kullanımlar için saklaması kolay olduğu için benzine göre daha az maliyet içerir. Bu nedenle de çok tercih edilir.

BENZİN NEDİR?
Benzin genellikle yanmalı motorlarda tercih edilir. Daha yanıcı olmasından dolayı motorine göre daha az verimlidir. Ancak benzinli araçlar daha sessiz çalışır. Hava şartlarının zor olduğu günlerde çok rahat arabanın çalışmasını sağlar. Benzin, dokuzdan fazla karbon atomu olmayan bir zincirken, motorin en az 14 karbondan atomundan meydana gelir. Bu sebeple de benzin hızla buharlaşabilir.

BENZİN İLE MOTORİN FARKLARI NELERDİR?
Benzin fiyat olarak motorinden daha pahalıdır. Bunun da sebebi benzinin rafine edilmesinin daha zor olması. Benzinli araçlar daha sessiz çalışırken, motorinli araç daha yüksek sesle çalışır. Motorin genellikle kamyon, tekne, iş makinesi gibi araçlarda kullanılır. Motorin benzinden 30 sene sonra bulundu. Motorin, benzine göre daha yoğundur.

Kaynak: Olağanüstü Kanıtlar, Milliyet