Meta'nın 499 dolarlık Quest 3 kulaklığı bu sonbaharda geliyor

Sanal gerçeklik alanındaki en kötü saklanan ikinci sırra merhaba deyin. Meta bugün dünyaya en yeni başlığı Quest 3'ün ilk (resmi) görüntüsünü verdi. Karma gerçeklik donanımı, bu sabah bir dizi yeni oyun başlığının yer aldığı bir vitrin etkinliğinden önce gösterildi.

Meta'nın 499 dolarlık Quest 3 kulaklığı bu sonbaharda geliyor

Fiyatı 499 dolar olan Quest 3, 2020'deki selefinden 100 dolar daha pahalı (bugünkü fiyat düşüşüyle 200 dolar oldu) ve bu da bazı analistlerin kulaklığa şüpheyle yaklaşmasına neden oldu. Elbette zamanlama her şey. Muhtemelen bu fiyat etiketi, Apple'ın en az yedi yıldır üzerinde çalıştığı ve 3.000 dolar civarında olması beklenen MR sistemi Reality Pro'yu tanıtacağı Pazartesi günü daha cazip görünecektir.

Mark Zuckerberg bir Instagram paylaşımında kulaklığı, "Yüksek çözünürlüklü renkli karma gerçekliğe sahip ilk ana akım kulaklık. 40 daha ince ve daha rahat." CEO, ürünün en yeni Snapdragon'un yanı sıra daha yüksek çözünürlüklü ekranlara ve "2 kat GPU performansına" sahip olduğunu da sözlerine ekledi. Yeni Qualcomm SoC'nin arkasındaki kesin ayrıntılar henüz bilinmiyor. Meta, yonga üreticisinin "bu yılın ilerleyen dönemlerinde" daha fazla ayrıntı açıklayacağına söz verdi.

Gönderiye eklenen bir videoda ayrıca MR deneyiminin AR kısmıyla bağlantılı bir özellik olan ve kullanıcının önündeki dünyayı yakalamak için yerleşik kameraları kullanarak gerçek dünyanın üzerine yerleştirilmiş grafik görüntülere benzer bir deneyim sunan "tam renkli geçiş" de tanıtılıyor. Passthrough, karma gerçeklik cihazlarında biraz saçmalık olmuştur. Deneyim, daha ucuz (bu göreceli denklemde 499 dolar ucuz) kulaklıklarda eksik olma eğilimindedir.

Bir blog yazısında Meta şunları belirtiyor: "Şimdi Quest 3, çift 4MP RGB renkli kamera, oyun alanınızın daha doğru bir temsili için bir derinlik sensörü ve Quest 2'ye kıyasla Passthrough'da 10 kat daha fazla piksel ile bir adım daha ileri gidiyor. El takibinin çoğu burada "daha modern ve ergonomik bir form faktörü" ile yenilenmiş kontrolörler aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Şirket şunları ekliyor: "İzleme teknolojisindeki ilerlemelerimiz sayesinde, dış izleme halkalarını düşürdük, böylece kontrolörler ellerinizin daha doğal bir uzantısı gibi hissediyor ve daha az yer kaplıyor." Ayrıca şirketin Quest Pro'sunda bulunan aynı "TruTouch" haptiklerine sahipler.

Yazının çoğunu Apple'ın yakında çıkacak kulaklığına yönelik eleştiriler olarak okumak kolay. "Ana akım" kesinlikle anahtar bir kelime ve iki sistem arasında potansiyel 2,500 dolarlık bir fiyat farkı öngörüyor. Yine de Apple'ın teklifi muhtemelen 1.000 dolardan başlayan üst düzey Meta Quest Pro'ya ya da 3.300 dolarlık Magic Leap 2'ye daha yakın bir rakip olarak konumlandırılacak. Gerçi bu sistemler de kurumsal teklifler içeriyor ve Apple'ın girişi muhtemelen tüketici odaklı olacak.

Sistem, Quest 2'nin şu anda 500'den fazla başlık içeren içerik kütüphanesiyle uyumludur - bu Apple için son derece sağlıklı bir başlangıçtır. Pazartesi günkü Reality Pro duyurusunun özellikle geliştiricilere yönelik olması bekleniyor (sonuçta bu Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı) ve onlara yıl sonuna doğru gelmesi muhtemel bir sistem için deneyimler yaratmaları ve uyarlamaları için zaman tanıyor.

"Meta'nın VRR Başkan Yardımcısı Mark Rabkin, hazırladığı bir açıklamada, "Nihayetinde vizyonumuz, fiziksel ve sanal dünyaları zahmetsizce harmanlamanıza olanak tanıyan gerçek anlamda yeni nesil deneyimler sunmak için 'sanal gerçeklik' ve 'karma gerçeklik' gibi katı sınıflandırmaların ötesine geçerek, tüm gerçekliklerde sezgisel ve keyifli bir şekilde hareket etmenizi sağlamaktır" dedi. Meta Reality size hem VR'ın derin ve sürükleyici büyüsünü hem de MR ile fiziksel dünyanızı daha eğlenceli ve kullanışlı hale getirmenin özgürlüğünü ve keyfini sunuyor. Olasılıklar sınırsız olduğunda geliştiricilerin ve içerik oluşturucuların Quest Platformunda neler yapabileceğini görmekten heyecan duyuyoruz."

100 dolarlık fiyat düşüşünün yanı sıra Quest 2 de yenileniyor.

Yapılan açıklamaya göre yaklaşan bir yazılım güncellemesinde, Quest 2 ve Quest Pro GPU ve CPU'yu güncelliyoruz. Quest 2 ve Pro'da %26'ya varan CPU performans artışı ile Quest 2 için %19'a varan ve Quest Pro için %11'e varan GPU hız artışı sağlanacak.

Meta'nın VR işi, 2014 yılında Oculus'u satın almasının bir ürünü. Şirket bunu - ve metaverse'i - 2021'in sonlarında Facebook'tan Meta'ya yeniden markalaşmasının temel taşı haline getirdi. Ancak sanal gerçekliğin tarihi boyunca olduğu gibi, teknolojiler henüz tam anlamıyla yükselişe geçmedi. Sektördeki pek çok kişi, Apple'ın bu alana girişiyle birlikte yeni Quest'in, yaklaşık altmış yıldır zamanının ötesinde olan bir teknolojiye yeni bir soluk getireceğini umuyor.

Zuckerberg, Meta'nın 27 Eylül Connect konferansında Quest 3 hakkında ek bilgi sözü verdi.