Kulak nasıl temizlenir? Kulak temizliği nasıl yapılır? Evde kulak temizlenir mi?

Halk arasında kulakta biriken sarı sıvının kir olduğu düşünülse de aslında tıp dilinde bunun karşılığı buşondur. Buşon aslında bir kir değil aksine vücudun salgıladığı doğal bir savunma mekanizmasıdır. Peki görüntünün hoş olması için kulaklar nasıl temizlenmeli? Kulak çubuğu işe yarar mı, evde kulak temizlenir mi? İşte tüm merak edilen soruların yanıtları...

Kulak nasıl temizlenir? Kulak temizliği nasıl yapılır? Evde kulak temizlenir mi?

Kulak temizliği herkesin sıklıkla gerçekleştirdiği eylemlerden biri olsa da aslında kulakta biriken sarı sıvı bir kir değildir. Vücudun kulağı koruması için geliştirdiği bir koruma mekanizması olan buşonlar, derinin altında bulunan salgı bezleri sayesinde salgılanır. Bu salgı sayesinde, kulak zarı bakteri, toz, kir gibi etkenlerden korunur.

Bu salgıyı temizlemek için çok kötü yöntemlere başvurulur. Bu yöntemlerden birisi de evlerde sıklıkla kullanılan kulak çubuğudur. Peki evde kulak temizliği yapmak doğru mu? Kulağın kirlendiğini nasıl anlarız?

KULAĞIN KİRLENDİĞİNİ NASIL ANLARIZ?
Kulağınızın kirlenip kirlenmediğini anlamanın birçok yolu vardır. Kulakta buşon denilen sıvı biriktiğinde kulak ağrısı, kulakta bir dolgunluk hissi, kulak tıkanıklığı, işitme zorluğu, kulaktan koku gelmesi, kulak kaşıntısı, kuru öksürük gibi belirtiler ortaya çıkar.
Bu belirtilerle karşı karşıya kaldığınızda herhangi bir temizleme yapmadan direkt olarak Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmanız gerekir.

KULAK TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?
İlk olarak kulak çubuğu kullanımını bırakmalısınız. Son dönemlerde çıkan kulak mumu da büyük bir hatadır. Kulak çubuğu kulağa sokulmasının aksine sadece kulak kepçesini temizlemek için vardır. Bu kıvrımları temizlemek kulak temizliği için yeterlidir. Kulak çubuğunu kulağınıza soktuğunuzda akan sıvı, kulak zarına geri itilir. Bu duruma enfeksiyon kapma riskiniz artış gösterir.

Yukarıdaki belirtileri taşıdığınız durumda doktorunuz gereken müdahaleleri size yapacaktır. Biriken buşonu almak için kulağınıza solüsyon damlatılır ve kulak lavajı yapılır. Yani kulak yıkama işleminden geçersiniz. Bunun yanında aspirasyon işlemleri de yapılarak temizlik sağlanır.

Kaynak: 1,2