Koronavirüsü geçirenleri bekleyen büyük bir tehlike var. Tam 3 ay sonra ortaya çıkıyor

Koronavirüs salgını artarak devam ederken salgını atlatanları da bekleyen bir tehlike var. O tehlikeyle ilgili bilgiler belli oldu

Koronavirüsü geçirenleri bekleyen büyük bir tehlike var. Tam 3 ay sonra ortaya çıkıyor

Koronavirüs salgını artarak devam ediyor. 1 yıl geçti. Aşı bulundu. Ancak salgında bir yavaşlama yok.

Tam aksine salgın hızını artırmış durumda. Birde mutasyon belası var ki hiç sormayın.. Peki böylesine korkutucu boyutlara ulaşan salgınla ilgili bir diğer tehlikeli gelişme ne? Uzmanların uyarısı bakınız nedir..

Ulusal İstatistik Bürosu’nun değerlendirmelerine göre covid-19’u atlatan her 10 kişiden biri; 3 ayın ardından yorgunluk, öksürük, baş ağrısı, saç kaybı, ishal ve yüksek ateş gibi belirtiler yaşamaya devam ediyor.

İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu (ONS)’nun yayınladığı rapora göre virüsü yenen her 10 kişiden biri, aradan üç ay geçtiğinde kalıcı semptomlar yaşıyor. Bunun sonucunda covid-19’u atlatanların yüzde 9,9'u 12 haftanın ardından, yüzde 21'i de beş haftanın ardından hastalığın kalıcı belirtilerinden şikâyetçi oldu.

Koronavirüsün vücuda olan zararı çok fazla

İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu’nun yayınladığı diğer korkutucu değerlendirme ise covid-19 olanların olmayanlara kıyasla kalp krizi ve felç oranları 12 kat daha fazla.

Bu durum camiada uzun süren covid olarak adlandırılıyor. Covid-19’ atlatan binlerce kişi birkaç ay sonra kalıcı semptomları yaşayarak günlük hayatına dönmekte zorlanıyor.

Uzun süren covid semptomları ise; yorgunluk, saç kaybı, kalp ritmi bozukluğu, bilişsel problemler, nefes darlığı, baş ağrısı, üşüme ve titreme, odaklanma problemi, kas ağrısı, uykusuzluk, halüsinasyon görme, ishal ve yüksek ateş olduğu ortaya kondu. Uzmanlara bu semptomların sebebi koronavirüsün organlara, bağışıklık sistemine ve sinir sistemlerine verdiği hasarın sonrasında görülen etkileri olduğunu öne sürdü. Bazı doktorlar ise bu durumu polio sonrası sendroma benzetti.

Sadece yaşlıları tehdit etmiyor

Uzun süreli Covid'i kaç kişinin taşıdığı net olarak ortaya konamadı. Fakat uzmanlar İngiltere’deki vakaların 500 bin kişiyi bulabileceğini belirtti. Sağlık Bakanı Matt Hancock de geçtiğimiz ay uzun süreli covid-19 yaşayanlara destek olmak adına kırk mini hastane kurulacağını duyurmuştu. Bakan Hancock, hastalığın sadece yaşlı ve en savunmasızları değil, her yaştan herhangi bir hastalık geçmişi olan herkesi tehdit ettiğini vurguladı.