Koronavirüs Ve Saç dökülmesi İlişkisi

Saçlar insan vücudunun çok önemli bir aksesuarları olarak görürüz. Saçlarımızda olumsuz bir durum yaşanırsa bu durum psikolojimiz olumsuz yönde bir hayli etkiliyor.

Koronavirüs Ve Saç dökülmesi İlişkisi

Haliyle son zamanlarda da bu durum oldukça sık yaşanmaya başladı. Koronavirüs kaynaklı saç dökülmeleri dermatologlara başvurusu sayısını da çok artmasına neden oldu. Günde 70-100 arasında dökülme uzmanlar tarafından normal kabul edilmekte fakat bu sayının üstüne çıkan saç dökülmeleri kronik duruma geldiği vakit zamanla saçlarda incelme, seyrelme ve minyatürizasyon oluşuyor. 

Covid-19 enfeksiyonu geçiren kişilerde bu hastalık sonrası saç dökülmesi görülebilmekte, ancak saçların dökülmesi hastalık belirtisi olarak sayılmıyor. Bu nedenle saçı dökülen kişinin acaba ben covid mi oldum diye endişelenmesine gerek yok. 

Koronavirüs nedenli saç dökülmesi diğer saç dökülmelerinin çok ufak bir kısmını kapsar hatta belki de koronavirüs kaynaklı değerlendirmek ilk öncelikle hata olabilir. Erkek tipi saç dökülmesi, Alopesi Areata, Genel yaygın diffuz bir dökülme bunlardan sadece en sık görülenidir. 

Japonya’da yapılan bilimsel bir çalışma koronavirüs kaynaklı saç dökülmelerinin hastalık sonrası geç dönemde nefes darlığı, öksürük, halsizlik, koku alamama gibi belirtilerin yanı sıra hastaların %24.1’inde 56’ıncı günde saç dökülmesinin başladığı saç dökülmesi süresinin ortalama 76 gün sürdüğü ve sonradan saçların eski haline gelerek, dökülen saçların yeniden çıktığı ispatlanmıştır. 

Koronavürüs sonrası saçların yenilenip tekrardan eski sağlığına kavuşması için yapılması gereken belli başlı yöntemler var. Öncelikle bunlardan bir tanesi düzenli beslenme, d vitamini saçlar üzerinde olumlu etkiye sahip ve saçların tekrar çıkmasında çok yardımcı olacaktır. Ayrıca stres ve psikoloji ilişkisini ayrıca olumlu yönde tutmak gerekir. Saçlarımız daha hızlı bir iyileşme sürecine girecektir.