Koltukaltı Lekelerinden Nasıl Kurtulunur?
Bazı kadınlar için epilasyon sonrası ciltte özellikle koltuk altlarında, kasıklarda ve tüy bölgelerinde lekelerin görülmesi yaygındır.
Bu lekeler can sıkıcıdır çünkü epilasyonun kötü yapılmış gibi görünmesi veya bölgenin kirli olduğu algısı yaratır. Jilet veya tüy dökücü kremleri çok sık kullanmanın sonucunda da (her gün veya gün aşırı) bu problemle karşılaşılır çünkü tıraş bıçağı ve krem cildi tahriş eder ve melanin üreterek tepki verir. Epilasyon sırasında cilt aşırı derecede ışığa maruz kalmışsa lekeler de oluşabilir.
Lekeler, bireyin tüyleri çok kalınsa veya cildin, deodorantın herhangi bir bileşenine alerjisi varsa da ortaya çıkabilir. Bu da cildi tahriş eder ve koyuluk oluşumuna sebep olur.
Soruna neden olan diğer etkenler şunlardır: Hormonal değişiklikler, alerjiler, kremlerin neden olduğu tahrişler ve pişik.
Cilt Lekeleri Nasıl Önlenir?
Bu lekelerden kaçınmak için lazer epilasyon en ideal yöntemdir. Tüylerin tamamen ortadan kaldırılması, o bölgenin koyulaşmasının bir başka nedenini de ortadan kaldırır: tüy köklerinin kendi kendine iltihaplanması cildi sıkıp lekeleyebilir. Bunu yaparken cilde zarar verebilecek ve leke bırakabilecek ağda ve tıraş bıçağı kullanılması önerilmez. Eğer kalıcı epilasyon yapmıyorsanız soğuk ağdayı tercih etmelisiniz.
Aşağıdaki Önlemlere Almaya Dikkat Etmelisiniz
- T-shirt ya da kolsuz bluz giyerken ve plaja veya havuza gidecekken koltuk altlarında bile güneş koruyucu kullanın. Unutmayın ki güneş her zaman sorunu yoğunlaştırır.
- Bir jilet yerine ağda veya lazer epilasyon tercih edin.
- Cildinize daima evde peeling uygulayın ve koltuk altlarınızda da bunu yapmayı unutmayın. Peeling, tüm kirliliğin ve ölü hücrelerin giderilmesine yardımcı olacaktır. İşlemi alkolsüz iyi bir nemlendirici kullanarak bitirin.
- Asla alkol formüllü deodorant veya krem kullanmayın.
Koltukaltı Bölgesindeki Lekelenmeleri Ortadan Kaldırmak İçin Yapılması Gerekenler
Her zaman bir dermatolog tarafından reçete edilen hidrokinon, kojik asit veya fitik asit gibi depigmentanlar kullanılarak bölge temizlenebilir. Lekeler inatçı ise peeling uygulanabilir veya lazer yoluyla tedavi edilebilir.
Peeling uygulaması, lekeli tabakalar çıkarıldığı için cildi sürtünme yoluyla yeniler, böylece cilt yenilenme ve tazelenme imkanı bulur. Beyazlatıcı kimyasal peeling, cildin temizlenmesini ve yenilenmesini sağlayan glikolik asit ve cildi yumuşatma görevi gören kojik asit içermesi bakımından önemlidir.
Lekelenme sorunu yaşayan kadınlar için en iyi seçenekler; cilde zarar vermeyen ve ölü hücreleri çıkarmaya yardımcı olan koyu pigmentasyon, ağartma asitleri, depigmenterler ve yüzeysel soyulmaların bir kısmını ortadan kaldıran lazerle beyazlatma işlemleridir.
Koltukaltı lekelerinden muzdarip olanlar için etkili olmanın yanı sıra güvenli olan çeşitli kremler ve özel tedaviler de vardır. Bununla birlikte, dermatologlar bu tür işlemleri kendi başınıza uygulamanın tehlikeleri konusunda uyarmaktadırlar; eğer cildiniz pürüzlü ve daha az pigmentli ise ve yağlı ya da pigmentli ciltler için bir krem kullanıyorsanız daha da büyük lekeler meydana getirebilirsiniz. Bu da onları çıkarmayı zorlaştırır. Doğru olan, bir uzmana danışmak ve uygun tedaviyi takip etmektir.
Koltukaltı lekelerini hafifletmeye veya önlemeye yardımcı olan deodorant gibi kozmetik ürünler de vardır. Beyazlatıcı deodorantlar genel olarak nemlendirici, yatıştırıcı ve iltihap önleyici özelliklere sahip maddeler içerir. Cildi pürüzsüz bir şekilde aydınlatmaya yardımcı olurlar. Alkol içermedikleri için krem ve roll-on versiyonları en uygun olanlardır.