Kış Aylarında Salgın Hastalıklardan Bebekleri Korumanın 5 Yolu
Her dönem salgın hastalıklar görülebilmektedir. Lakin kış aylarında ya da soğuk zaman dilimlerinde salgın hastalıklar kendini daha fazla gösterebilmektedir.
Böyle zaman dilimlerinde çocukları ve bebekleri bu salgın hastalıklardan korumak önemlidir. Çünkü onların bağışıklık sistemi daha gelişmemiştir. Küçük bir soğuktan üşütüp hemen etkilenebilir ve hastalanabilir. Derdini anlatamayan bu bebekler sürekli huzursuz bir halde olur ve bu durumda aileleri son derece rahatsız ve tedirgin olabilmektedir. Bundan dolayı bebeklerimizi ya da çocuklarımızı salgın hastalıklardan korumak için bir takım önlemler almak bizim açısından önemli bir hal almıştır. Çünkü bu zamanlarda hastaneye başvuran çocuk hastaların büyük bir çoğunluğu gribal enfeksiyon şüphesi ile geldiği tespit edilmiştir. İşte, sizin için bu kış aylarında salgın hastalıklardan bebekleri korumanın 5 yolunu araştırıp istifadenize sunduk. Gelin birlikte bunlara göz atalım.
1.Kalabalık Yerlerden Uzak Durunuz
Kalabalık mekân ve yerler pek çok insanın bir arada olduğu yerlerdir. Burada çok fazla kişinin virüs ya da bakteri taşıyıcı olduğunu unutmamak gerekir. Eğer böyle yere gitme zaruriyetiniz varsa çocukları yanınıza almamanız daha faydalı bir davranış olacaktır. Onları evde bırakmanız daha mantıklı bir iş olacaktır.
2.Yeterli Sıvıyı Tüketilmeli ve Dengeli Beslenmeli
Özellikle kış aylarında insanların sıvı tüketme oranı istatistiklere göre düştüğü görülmüştür. Yani insanların birçoğu kış aylarında su içme iştahı azalmaktadır. Bundan dolayı insanlar vücudunun alması gereken günlük 8 bardak suyu ihmal etmemeleri gerekmektedir. Ebeveyn olarak sizlerinde sağlıklı olması önemli bir husustur. Çünkü hastalığınızı en yakınınızdaki kişilere bulaştırma olasılığınız büyüktür. Bunun yanında çocuklar iyi ve dengeli beslenmelidir. Çünkü hasta yapıcı virüs ve mikroorganizmalar her yerde olabilmektedir. Bundan ötürü çocukların ve bebeklerin hasta olmamaları adına onları iyi ve dengeli beslenmelidir. Şunu da unutmamak gerekir ki, çocuklar mevsimin şartlarına göre giydirilmelidir. Böylece çocuklar dışarıdan gelen mikrop ve virüs istilasına karşı iyi korunmuş olsunlar.
3.Eller Sık ve Kuralına Göre Yıkanmalı
Çocukların istemsiz olarak günde 23 defa ellerini ağızlarına götürdüğü tespit edilmiştir. Çocuklara bulaşan hastalıkların birçoğu ellerini ağza sürmek suretiyle geçtiği de bir gerçektir. Çünkü bir kapı kolundaki virüse değen eller ağza gittiğinde bile hastalık yapabilmektedir. Bundan dolayı çocukların ellerini minimum 20 saniye boyunca iyi yıkamalıdır. Mutlaka çocuklara nasıl el yıkanacağını öğretiniz.
4. Sizde Hastalık Belirtileri Varsa Hemen Önlem Alınmalı
Anne ve babalar ya da evdeki diğer aile büyüklerinden bir tanesinde hastalık belirtileri varsa önlem almanızda büyük fayda vardır. Özellikle bu önlemlerin başında maske takmak, çocukları, bebekleri öpmemek ve onlar ile temas kurmaktan kaçınmaktır. Ayrıca ellerinizi sizlerde sık sık yıkayınız. Evinizin odasını da havalandırmayı unutmayınız.
5. Aşılar İhmal Edilmemeli
Belli bir yaş grubuna gelen küçük hastaların olması gereken bazı aşılar vardır. Bunlar mutlaka anne ve baba tarafından takip edilmelidir. Yapılması gereken hiçbir aşı atlanılmamalıdır. Zaten aile hekiminiz size gerekli olan bilgilendirmeyi yapmıştır. Size düşen iş bu durumu ihmal etmemektir.
Sonuç itibari ile soğuk kış aylarında salgın hastalıklar yaygın olarak görülmektedir. Çocuklarımızı bu salgın hastalıklardan korumak için bu tedbirleri almanız büyük önem ar etmektedir. Böyle durumlarda aile hekiminizle istişare etmenizde de büyük yarar vardır.