Kiracı hangi masrafları kiradan düşebilir, kiracı aidat ödemek zorunda mı?

Kiracılar ile ev sahibi arasındaki anlaşmazlıkların en büyük sebebi iki tarafından haklarından haberdar olmamasından kaynaklanır. Kiralanan meskende yaşanan sorunlar yüzünden iki taraf sorunlar yaşayabilir. Haklarınızı öğrenerek o sorunları ortadan kaldırın. Kiracılar hangi masrafları kiradan düşebilir, kiracı aidat öder mi? İşte tüm sorular ve yanıtları!

Kiracı hangi masrafları kiradan düşebilir, kiracı aidat ödemek zorunda mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunların en büyük sebebi hakları bilmemekten kaynaklanır. Halbuki tüm kurallar, yasalar yoluyla belirlenmiştir. Bu nedenle iki tarafın da kurallara riayet etmeleri gerekir. Kiracıların üstüne düşen ödemeler hangileridir, kiracı hangi masrafları kiradan düşer? İşte detaylar...

KİRACILAR HANGİ MASRAFLARI KİRADAN DÜŞEBİLİR?
Kiracı, evin demirbaşlarıyla ilgili gelişen tüm sorunlarda masrafları kiradan düşebilir. Meskene pimapen takılması, duşakabin yaptırılması ya da kombi yapılması ev sahibine aittir. Bina dış cephesi, asansör giderleri, su sızıntısından kaynaklı giderler, evle ilgili boya badana hariç tadilatların hepsi ev sahibine aittir.

EV SAHİBİ SORUNLARI KARŞILAMAZSA NE OLUR?

Diyelim ki kiraladığınız meskende ayıplı bir durum var. Evde tesisat sorunu olabilir, küf oluşabilir, rutubet sorunu yaşayabilirsiniz. Bu gibi sorunlarda ev sahibine durumu bildirmelisiniz. Ayıplı durumu ortadan kaldırmayan ev sahibine bir süre verebilirsiniz. Bu süre içerisinde ayıplı durum ortadan kaldırılmazsa, masrafları tamamlayıp faturalatıp kira bedelinden düşürebilirsiniz.

KOMBİ BOZULURSA MASRAFI KİME AİTTİR?
Evinizde kiralıksa ve kombiniz bozulduysa yaşanan arızanın giderilmesi ev sahibini ilgilendirir. Kombi eve ait bir demirbaş olduğundan dolayı tüm masraflar ev sahibine aittir. Ancak kombideki arıza kullanıcı hatasından kaynaklanırsa, o zaman masrafları kiracı öder.

KİRACI AİDAT ÖDER Mİ?

Kiracı aidat ödemek zorundadır. Binanın temizlik vs. gibi aylık giderleri meskende oturan kişiye aittir.

Kaynak: 1,2