Kan şekeri düşüklüğü ve yüksekliği nedir? Evde kan şekeri nasıl ölçülür?

Kan şekeri insan sağlığı için çok önemlidir. Ancak kan şekerinin düşük ya da yüksek olması insan sağlığına zarar verir. Bu yüzden de şekerinizi ideal seviyede tutmak için takip yapmanız gerekir. Evde kan şekerinizi ölçerek ideal seviyeyi sağlayabilirsiniz. İşte kan şekeri ölçümü...

Kan şekeri düşüklüğü ve yüksekliği nedir? Evde kan şekeri nasıl ölçülür?

Kan şekeri, kanda bulunan şekeri temsil eder. Bu şeker de yiyeceklerden gelir ve vücudun ana enerji kaynağını oluşturur. Pirinç, ekmek, meyve ya da sebze gibi gıdalar vücudun en temel şeker kaynağıdır. Hücreler glukoza ihtiyaç duyar ve kan dolaşımı sayesinde de bu glukoz hücrelere gider. Böylece enerjinin yüksek olması sağlanır.

KAN ŞEKERİ DÜŞÜKLÜĞÜ NEDİR?
Hipoglisemi anlamına gelen kan şekeri düşüklüğü, olması gereken ideal şeker oranının vücutta daha az bulunmasıdır. Normal değerlerin altında bulunan kan şekeri insan sağlığı için çok ciddi tehlikelere yol açar. Tedavi edilmediği sürece ciddi riskler barındırır. Genellikle insülin kullanan diyabet hastalarında görülür.

Kan şekerinizde düşüklük olduğunda kendinizi aç hissedebilirsiniz. Bu belirtiye terleme, baş dönmesi, el titremesi, halsizlik ve ruh halinde değişiklikler eklenirse şekeriniz düşmüş demektir. Kan şekerini yükseltmek için glukoz tabletleri kullanılabilir. Ama bu çok şiddetli durumlarda yapılır. Genellikle karbonhidrat içeren gıdalar tüketmek şekerinizi yükseltmek için en çok kullanılan yöntemdir.

KAN ŞEKERİ YÜKSEKLİĞİ NEDİR?
Hiperglisemi anlamına gelen kan şekeri yüksekliği kandaki ideal şeker oranının yüksek olmasıdır. Tip 1 ve tip 2 diyabet hastalarında görülür. Glukoz vücutta ideal ölçüde olmalıdır. Bunun haricinde bir yükseklik koma gibi ciddi sorunlar doğurabilir. Aşırı aç ya da susuz hissetmek, sık sık idrara çıkmak, baş ağrısı, bulanık görme, ağız kuruluğu, şişkinlik gibi belirtiler yüksek şekere işarettir. Şekerinizi düşürmek için beslenme değişikliğine gitmeli, bol su tüketmeli ve düzenli egzersiz yapmalısınız.

İDEAL KAN ŞEKERİ DEĞERLERİ
Genel olarak normal açlık kan şekeri değerleri diyabeti olmayan kişiler için 70-99 mg/ dl (3.9-5.5 mmol/L) olurken diyabet hastaları için bu oran 80-130 mg/ dl (.4-7.2 mmol/L) dir. Yemeklerden iki saat sonraki değerler ise :
Diyabetsiz kişiler için: 140 mg / dl’den az (7.8 mmol / L)
Diyabet hastaları için: 180 mg / dl’den az (10,0 mmol / L)
Normal HbA1c değerleri
Diyabetsiz kişiler için: % 5.7’den az
Diyabet hastaları için: % 7,0’dan az olmalıdır.

KAN ŞEKERİ ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR?
Bunun için öncelikle elinizde bir kan şekeri ölçüm cihazı olmalıdır. Ölçüm için beyaz renkteki ölçüm çubukları kullanılır. Ölçüm cihazına yerleştirmeden önce test çubuğuna birkaç damla kan akıtılır. Daha sonra da cihaza yerleştirilir. Çok kısa süre içinde ekranda kan şekerinizin değerleri belirecektir.

Kaynak: Medikal Akademi