Influencer nedir, Influencer kime denir, Influencer nasıl para kazanır?

Okan Bayülgen'in açıklamalarıyla gündeme gelen influencerların kim olduğu büyük merak konusu olurken, bu iş kolu sosyal medyada yeni yeni oluşmaya ve büyük rağbet görmeye başladı. İşte influencer hakkında bilgiler...

Influencer nedir, Influencer kime denir, Influencer nasıl para kazanır?

Son yıllarda sosyal medyanın gündeme gelmeye başlamasıyla birlikte özellikle Instagram ve YouTube platformlarında yeni iş kolları türedi. Başlangıçta sadece videolar çekerek platformdan para kazanan insanlar, şimdi reklamlarla da aynı anda iki işi bir arada yöneterek binlerce lira para kazanıyorlar. Türkiye'de de çok fazla rağbet gösterilen bu alanda binlerce insan çalışıyor ve markalarla müşteriyi daha da buluşturmayı amaçlıyorlar.

INFLUENCER NEDİR?

Kelime anlamı olarak etkileyen kişidir. Sosyal medyada çok aktif olan ve sürekli paylaşı yapan kişilere influencer denir. Tabi buradaki önemli kriter bu kişilerin çok yüksek takipçileri olmasıdır. Takipçileri aracılığıyla para kazanan bu kişiler, markalarla işbirlikleri yaparak gelir elde ederler. Örneğin makyaj ürünleri üzerine bir Instagram sayfası olan ve 500 bin takipçili bir kişi, birçok kozmetik markasıyla anlaşarak sayfasına reklam alabilir ve karşılığında para kazanabilir. İşte markalarla işbirliği olan ve yüksek takipçili bu kişilerin isimlerine influencer denmektedir.

INFLUENCERLAR NASIL PARA KAZANABİLİR?

Öncelikle yüksek takipçiniz ve aktif bir sosyal medya hesabınız olmalıdır. Para kazanmak için büyük bir kitleye hitap etmeli ve işbirliğindeki o ürünü tanıttığınızda markaya geri dönüt sağlayabilmelisiniz. Kitleniz oluştuğunda markalar sizinle iletişime geçmeye başlayacaktır. Bu yöntemle reklam alabilirsiniz ve para kazanabilirsiniz. Bunun yanında kodlar aracılığıyla para kazanabilirsiniz. Marka size bir kod verebilir ve bu kodla alışveriş yapan her bireyden kazanç elde edebilirsiniz.

TÜRKİYE'NİN POPÜLER INFLUENCERLARI

Türkiye'de Instagram'ın en başarılı influencerlarına bakıldığında Mehmet Oğuzhan Yetiş, Zeynep Buse Kormaz, Ataberk Doğan, Kemal Can Parlak, Rachel Araz Kiresepi, Cihan Caclak, Mustafa Yavuz, Ecenaz Üçer, Eda Sakız, Ferit Karakaya, Ece Ronay gibi isimler sayılabilir.

YouTube üzerinde ise; Damla Altun, Orkun Işıtmak, Enes Batur, Şeyda Erdoğan, Alper Rene, Kafalar, Danla Bilic, Meryem Can, Betül Çakmak ve Rachel Araz gibi önemli isimler karşımıza çıkıyor.