Her baş zonklaması migren değil! Baş zonklamasının nedeni nedir?
Başınızda zonklama hissi oluşmaya başladığında genellikle migren olarak düşünülür ama zonklama yalnızca migrenden kaynaklı olmaz. Birçok sebepten dolayı zonklama hissi yaşayabilirsiniz. İşte zonklama hissinin nedenleri...
Baş ağrılarında her zaman olmasa da bazı durumlarda zonklama hissi ağrıya eşlik edebilir. Baş ağrısına sebep olan bu sorunu çözmek için kan, beynin etkilenen bölgesine gitmeye başlar. Bu da zonklamaya sebep olur.
Halk arasındaki zonklamanın genellikle yalnızca migrende ortaya çıktığı inancı hakimdir. Ama işin aslı hiç de öyle değil. Birçok nedenden dolayı beyinde zonklama yaşayabilirsiniz. İşte o sebepler:
BAŞ ARKASINDA ZONKLAMA
Başınızın arkasında yaşadığınız zonklama hissi hasarlı sinirlere işaret olabilir. Omurilikten kafa derisine inen sinirlerde bir hasar olması durumunda zonklama oluşur. Bu da migren ile çok fazla karıştırılır. Isı tedavisi, kas gevşetici gibi yöntemlerle ağrı yok edilebilir. Böyle bir rahatsızlık durumunda doktorunuzun tavsiyesine uymak yeterli olacaktır.
BAŞIN ÜSTÜNDE ZONKLAMA
Başın üzerinde başlayan zonklama genel olarak migrene işarettir. Ağrının yanında kusma, ışığa duyarlılık, yüksek sese hassasiyet varsa o zaman migren ihtimali daha da güçlenir. Migrenden kaynaklı baş ağrısı yaklaşık olarak 4-72 saat arasında sürebilir.
GÖZ ARKASINDA ZONKLAMA
Gözlerinde arkasında yaşanan zonklama hissi küme baş ağrısından kaynaklanır. Genelde yanma ve gözlerde çok ciddi ağrılara sebep olur. Bu ağrılar kimi zaman aylarca sürebilir. Bir anda ortaya çıkar.
SADECE TEK BİR BÖLGEDE YAŞANAN ZONKLAMA
Çok şiddetli baş ağrısıyla birlikte görülür. Migrenden çok farklıdır. Nadir görülür ve ya başınızın ya da yüzünüzden bir kısmında oluşur. HC olarak adlandırılan bu ağrı çeşidi neredeyse her gün olur. Çoğunlukla kadınlarda görülen bu ağrı için doktora başvurabilir ve vereceği ilacı kullanarak tedavi olabilirsiniz.
AYAĞA KALKINCA BAŞTA ZONKLAMA
Ayağa kalkınca başlayan zonklama hissi, çok nadir görülür. Bu hipertansiyonlu hastalarda daha çok görülür. Uzandığınızda geçer ve normal yaşantınıza geri dönebilirsiniz.
Kaynak: Healthline