Gingivitis nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Gingivite karşı alınacak önlemler

Diş etinin iltihaplanması olarak da bilinen gingivitis, ilerledikçe sızı ve ağrıya neden olur. Tedavi edilmediği taktirde ise diş kaybına kadar varan sorunlara sebebiyet verir. Gingivitis nedir, belirtileri nelerdir? İşte detaylar...

Gingivitis nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Gingivite karşı alınacak önlemler

Diş sağlığı kadar diş eti sağlığı da çok önemlidir. Dişler, etlere tutunarak var olmayı sürdürür. Ancak diş etlerinin bakımı aksatılırsa o zaman birçok sorun yaşanabilir. Diş etki kanaması, diş etinde kızarıklık gibi belirtiler varsa diş eti iltihabından şüphelenebilirsiniz. Diş eti dokusunda ciddi sorunlara yol açan gingivit, diş etinde acıya sebep olur.

GİNGİVİTİS NEDİR?

Diş ve diş etki sağılığının ilerlemesinin başlangıcı sayılan gingivitis, küçük çaplı iltihaplanmalar ile kendisini gösteren bir diş eti hastalığıdır. Etki alanı oldukça dardır ama diş etlerinde yarattığı his nedeniyle yaşam kalitesinde ciddi düşmeler olur.

GİNGİVİTİS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gingivitin belirtileri birden fazladır. Diş etlerinde hassaslık, kızarma ve şişme oluyorsa, iltihap bölgesinde beyaz renkli topaklanmalar görüyorsanız, dişinizi fırçalarken sürekli kanama yaşıyorsanız, diş eti çekilmesi sorununuz varsa, diş etinde gevşeme varsa, diş etleriyle diş arasında açılma varsa ve ağızda kötü koku varsa gingivit olabilirsiniz.

GİNGİVİTİS NEDEN OLUŞUR?

İyi temizlenmeyen dişlerde yemek artıkları birikmeye başlar. Bu nedenle de yavaş yavaş diş eti ve diş arasında açılma olur. Bu artıklar bir plak haline gelir . Tartarların çoğalmaya başladığı durumlarda diş eti deforme olmaya başlar ve sonuç olarak iltihaplanır. Bu durumu engelleme için günde en az diş fırçalaması yapmanız gerekir ve fırçalama sonrasında diş ipi kullanmanız çok önemlidir. Çünkü ip, fırçayla erişemediğiniz yerlere ulaşmanızı sağlar.

GİNGİVİTİS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Diş eti rahatsızlıklarında öncelikle bir hekime başvurmalısınız. İltihabın durumuna göre bir tedavi planı oluşturulacaktır. Öncelikle diş ve diş eti arasındaki artıkların temizlenmesi gerekir. Bazı durumlarda kök planlaması gerekir. Diş etlerinizin dişlere yeniden yapışabilmesi için gereken bu işlemde diş kaybı riskini ortadan kaldırır.

GİNGİVİTİSTEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Dişlerinizi düzenli olarak günde en az 2 kez fırçalamalısınız.
Yumuşak bir diş fırçası tercih etmeli ve en az 3-4 ayda bir değiştirmelisiniz.
Günlük olarak diş ipi kullanma alışkanlığı edinin.
Dişlerinizin arasındaki plağı azaltmak için ağız durulaması kullanın.
Sigara ve tütün türevlerinden uzak durun.

Kaynaklar: 1, 2