Germe egzersizi ve yararları nelerdir? Germe Egzersizi nasıl yapılır?

Her sabah uyandığınızda yataktan kalkmadan önce kol ve bacaklarınızı gerebildiğiniz kadar iyi gerin. “Bunu her sabah zaten yapıyorum.” dediğinizi duyar gibiyim.

Germe egzersizi ve yararları nelerdir? Germe Egzersizi nasıl yapılır?

İşte her sabah uyandığınızda yaptığınız bu tür eylemlere “stretching” germe egzersizi denilmektedir. Stretching egzersizi nasıl bir egzersiz şeklidir? Nasıl ve ne zaman yapılır? Hepsinin cevabı burada!

Stretching, kaslarınızın elastikiyetini artırarak konfor sağlamak için belirli kas ve kas gruplarının kasıtlı şekilde gerilip büküldüğü egzersiz şekline denilmektedir.

Kaslarınızın kontrollü şekilde esneklik kazanmasına yardımcı olan stretching, kasların hızlı bir şekilde gelişmesini sağlayan ve duruşunuzun düzelmesine katkı sağlayan, kan dolaşımınızı hızlandıran bir egzersiz yöntemidir. Yazının en başında da söylediğimiz gibi stretching/germe veya esneme insanlardan sonra hayvanlarında yaptığı içgüdüsel aktivitedir.

Çoğunlukla uzun zaman kalınan dar alandan çıkıldıktan sonra yapılır. Stretching, çok basit gibi görünmesine rağmen ileri düzeyde hareket edilmesi ısınmayıp ya da yanlış şekilde yapıldığında kaslarda hasara yol açabilir. Zihinsel ve fiziksel rahatlama sağlayarak stretching/germe egzersizleri kasınızın hareketlerine, yapıldığı yerine göre sınıflandıran dinamik ve statik olarak isimlendirilmiş çeşitleri de vardır. Stretching yapılırken daha esnek olunmasını engelleyen bazı metotlar olabilir ve bunlar arasında eklemlerin yapısı, yaşı ve kişinin duygusal hali de sayılabilir.