Fazla Uyumanın Zararları Ve Nedenleri

Uyku, yemek ve içmek kadar bizler için önemlidir. Fazla uyumanın zararlarını ve nedenlerini bu başlık altında elimden geldiğince açıklamaya çalışacağım.

Fazla Uyumanın Zararları Ve Nedenleri

Sağlıklı yaşamın temelini oluşturur. Burada önemli olan doğru uykuyu yakalamamız ve düzenli uykuyu bünyemizde barındırmamızdır. Günde kaç saat uyuduğumuz ve bu uyku düzeninin her gün farklılık gösterip göstermediği sağlıklı olarak uyuya biliyor muyuz sorusuna cevap veren etkenlerdendir.

Günde kaç saat uyumalıyız?

Güne daha dinç ve enerjik uyanmamız için 6-8 saat uyumamız gerekmektedir. Daha az uyuduğumuzda öğlene doğru yorgunluk hissi ve uyuma isteği baş gösterir. Daha fazla saat uyuyorsak ise tüm günümüz yorgun ve halsiz geçer. Vücut kendini toparlayamaz.

Bu özelliklerden en önemlisi kaç saat uyuduğumuz değil, kaliteli uyku uyuya biliyor muyuz ? Sorusu olmalıdır. Gün içerisinde ki beyinsel yorgunluğunuzu atamaz ve uyurken de takılı kalırsanız rem uykusu asla gerçekleşmeyecek veya sadece yarım saatlik bir gerçekleşme olacak asla uykunuzu alamayacaksınız. Bırakın 8 saat uyumayı bu koşulda uyuduğunuzda 13 saatte uyursanız bile güne yorgun başlayıp, yorgun bitireceksiniz. Günde kaç saat uyunmalı sorusuna cevaben kaliteli uyku uyumamız daha önemli olacaktır.

Diğer büyük etken ise rahat uyunacak alan yaratılmasıdır. Vücudumuzun hücrelerini yenilediği zaman uyku esnasındadır ve sadece gece karanlıkta mümkün olur. Bu yüzden asla ışık açık uyumayın ve bulunduğunuz ortamda ses olmamalı. Ses, uyku halinde siz fark etmeseniz bile defalarca uykunuzu bölecektir. bu durumda rem uykusunu engellemektedir.

Uyku uyunacak yerin rahatlığı da bu bölümde yer almalı diye düşünüyorum. Sebebine gelince kimimiz sert yastık ve yatak severiz. Bir başkası yumuşak sever ve bu kişileri zıt yataklarda yatırdığımızda uyuma problemleri baş gösterecektir. Böylece tam olarak uyku alınmamış olacaktır.

Bir dikkat edilmesi gereken usul ise her gün uyuduğumuz ve uyandığımız saate uymamız da uyku problemlerini azaltacaktır.

Haberfavori.com