Ev ısıtma yöntemleri nelerdir? Evi sıcak tutmanın püf noktaları!
Kış ayları yavaş yavaş gelirken, soğuklar da şimdiden başladı. Doğalgaz ve elektrik zamları derken gidişat herkesin gördüğü gibi iç karartıyor. Ama bir yandan da herkes soğuktan korunmak için önlem almak istiyor. Peki faturayı çok kabartmadan evi ısıtmak mümkün mü? Evi ısıtmanın püf noktaları nelerdir? İşte detaylar...
Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte montlar valizlerden çıktı ve giyilmeye başlandı. Yazlıklar bavullara kaldırıldı yerlerini kışlık kazaklar almaya başladı. Vatandaş da evini ucuza ve daha sıcak tutmanın yollarını bir bir araştırmaya koyuldu.
Kış aylarında alacağınız bazı önlemler sayesinde aile bütçesine çok ciddi oranda katkı sağlayabilirsiniz. Yapacağınız bazı hamlelerle birlikte enerji tasarrufu yaparken, ödemelerinizi en aza indirebilirsiniz.
EVİ SICAK TUTMANIN YOLLARI NELERDİR?
1) Evinizi sıcak tutmak için güneş ışığını sakın es geçmeyin. Sabah saatlerinde perdeleri açın ve güneşin içeriye vurmasını sağlayın. Güneş kış ayı da olsa ısıtıcı özelliğe sahiptir. Bu az da olsa etki edecektir.
2) Pencereler, evin sıcaklık kaçırmadaki en büyük role sahip etkenlerdir. Bu nedenle gece saatlerinde kalın perde kullanımına özen göstererek perde sayesinde sıcaklığı evin içinde tutun.
3) Mantolaması olan bir evde oturmaya özen gösterin. Isı yalıtımı olmayan evler sadece dışarıyı ısıtır. Sürekli olarak yakıt harcayacağınız gibi bu tür evlerde ısınmak da pek mümkün olmaz. Eğer ısı yalıtımı varsa da o zaman yüzde 50 oranında tasarruf sağlarsınız.
4) Doğalgaz kullanıyorsanız radyatörleri kontrol edin. İçerisinde hava varsa alın, gerekli kombi bakımlarınızı yıllık olarak yaptırın ve radyatörlerinizi mutlaka gözden geçirin. Bu tür noktaları halletmek çok daha fazla ısınmanıza yardımcı olur.
5) Kapılar ve camlar için kapı-pencere bantları satın alarak yerleştirebilirsiniz. Bu havayı tamamen engelleyecek ve böylece ısı içeride kalacak.
6) Radyatörlerinizin önüne büyük eşyalar koymayın. Isıyı çekebilecek mobilyalar eğer radyatörün önündeyse hepsini çekin. Radyatörlerin arkasına alüminyum panellerden alarak yerleştirin ve ısının duvarla temasını engelleyin.
7) Isı ayarlayıcı satın alarak havanın sıcaklığına göre otomatik ayarlama yapmasını sağlayabilir böylece içerideki sıcaklığı stabil tutabilirsiniz. Bu durum faturanıza yüzde 5-10 oranında tasarruf olarak geri döner.
8) Sıcak su borularınıza yalıtım uygulayarak, suyun hızla soğumasını engelleyebilirsiniz. Bu hamleyle çok iyi bir tasarruf elde edebilirsiniz.