Eşel mobil sistemi nedir? Eşel mobil sistemi sürekliliğini koruyacak mı?

Akaryakıt fiyatlarına zam gelirken eşel mobil sistemin ne oldu merak edildi. Akaryakıtta son dönemlerde çok fazla konuşulan eşel mobil sistemin tüketiciye yarar sağlayıp sağlamadığı merak ediliyor. Eşel mobil sistem nedir, devam edecek mi? İşte merak edilenler...

Eşel mobil sistemi nedir? Eşel mobil sistemi sürekliliğini koruyacak mı?

Son aylarda akaryakıt fiyatlarındaki zam hız kazanmaya başladı. Dolar/TL kurundan direkt olarak etkilenen akaryakıt sektörü, vatandaş için zorlayıcı olmaya devam ediyor. 2018 yılında vatandaşı koruma amacıyla başlatılan ama 2018 sonunda bitirilen eşel mobil sistemi daha sonra 10 Nisan 2019'da yeniden uygulanmaya başlandı.

EŞEL MOBİL SİSTEMİ NEDİR?
Akaryakıt fiyatlarındaki iniş ve çıkışlar nedeniyle vatandaşın zorlanmaması için getirilen sistemde zamlar ÖTV'den karşılanıyor. Eşel mobil sistemi, zamların direkt olarak pompaya yansımasını engellerken, zammın direkt olarak ÖTV miktarından düşülmesini sağlıyor. Böylece tüketici zamdan direkt olarak etkilenmiyor. ÖTV miktarı sıfırlanana kadar büyük katkı sağlayan bu sistem, şu anda pek işe yaramıyor. Çünkü tüm akaryakıt çeşitlerinde ÖTV sıfırlandı. Gelen zamlar ÖTV miktarını da aşınca, zamlar direkt olarak pompaya yansımaya başladı.

EŞEL MOBİL SİSTEMİ DEVAM EDECEK Mİ?
Akaryakıtta eşel mobil sistemi uygulaması 2022 yılında devam edecek. Fiyat artışları ÖTV'den karşılanarak satış fiyatına yansıtılmaması için çaba gösterilecek. 2021 yılında Eşel Mobil Sistemi kullanılarak 46 milyar liralık HDV ve ÖTV geliri alınmadı. Yeni dönemde ne yapılacağı merak ediliyor. Çünkü zamlar ÖTV'nin üzerine çıktı. Nasıl bir düzenleme yapılacağı merak edilirken, yeni dönemde de bu uygulama ile vatandaşın rahatlatılması amaçlanacak.