Elde uyuşma neden olur? El neden karıncalanır? İşte en büyük sebepleri

Ellerde bazı durumlarda uyuşmalar ve karıncalanmalar meydana gelebilir. Bunun birçok sebebi olabilir. Böyle bir durum sık sık tekrarlanıyorsa bir doktora görünmeyi sakın ihmal etmeyin. Elde uyuşma ve karıncalanma neden olur? İşte sebepleri

Elde uyuşma neden olur? El neden karıncalanır? İşte en büyük sebepleri

Ellerde bazı durumlarda uyuşmalar ya da karıncalanmalar oluşabilir. Bu durum sık sık tekrarlanmaya başladıysa endişe duymanız da olasıdır. Çünkü sağlıklı bir kişide uyuşma ve karıncalanma sık sık meydana gelmez. Karıncalanma, batma, ağrı gibi birçok şekilde kendisini belli eden uyuşma, bölgenin hissizleşmesine yol açabilir.

EL NEDEN UYUŞUR?
Çok sık şekilde klavye ve fare kullanmak, halkı silkelemek, yer silmek, örgü örmek, oyun oynamak gibi aktiviteler sürekli olarak yapılıyorsa. Bileğin iç kısmında sinir bağlarında kalınlaşma olabilir. Bu da uyuşmalara yol açar. Bunun yanında dirsek bölgesinde yaşanan sinir sıkışması da uyuşmaya yol açar. Dirseğinizi sürekli masaya dayayarak çalışıyorsanız ya da oturuyorsanız bu alışkanlığınızı değiştirebilirsiniz. Bunların yanı sıra ilaç kullanmak, bazı enfeksiyonlar, iskemi, boyun fıtığı, obezite, diyabet, tiroit, gut hastalığı da uyuşma yapar.

EL UYUŞMASINA SEBEP OLAN BAZI HASTALIKLAR
El uyuşması tekrarlanan hareketlerden dolayı meydana gelebilirken bazı hastalıklar yüzünden de oluşabilir. Bu hastalıklar sırasıyla şunlardır:

Kubital Tünel Sendromu: Dirsekteki iki kemik çıkıntısının arasından geçen ulnar sinirin travmaya maruz kalması ya da baskılanması ile oluşan Kubital Tünel Sendromu, uyuşmaya sebep olur. El kasında zayıflık, kavramada azalma, yüzük parmağında karıncalanma ile kendisini gösterir.

Karpal Tünel Sendromu: El, kemik ve dokularının arasında yer alan bir tünel bulunur. Bu tünel içindeki bağ ve tendonlar şişerek siniri baskılar. Bu sebeple de uyuşma meydana gelebilir. Genellikle bilgisayarda çalışanlarda, örgü örenlerde ve müzisyenlerde oluşur.

Guyon Kanalı Sendromu: Omurgadan çıkan ulnar sinirin bilek bölgesinde sıkışma yaşamasıyla oluşur. Serçe parmağının tümü ve yüzük parmağının yarısı uyuşur.

EL UYUŞMASI NASIL GEÇER?
El uyuşmasına yol açan hastalıklardan korunmanız gerekir. El bileğinizi yoracak işleri dinlenerek yapmalı ve aralıklı egzersizlerle desteklemelisiniz. Bileğinize aşırı yük bindirmeyin. Zorlayıcı ve sizi aşan işlerden uzak durun. Halı silkelemeyin, çamaşır sıkmayın. El uyuşmasına sebep olan sinir sıkışıklığı için tedavi genellikle vardır. Hafif bir sorun varsa fizik tedavi ile halledilebilir. Ancak sorun daha büyükse cerrahi işlem uygulaması yapılacaktır.

Kaynak: Florence, Memorial, Hizmet Hastanesi