E-Devlet'e yeni uygulama geldi! E-Devlet üzerinden ad-soyad değişimi nasıl yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, devletle olan işlerini halledebilmek adına kullandıkları E-Devlet'e yeni bir uygulama geldi. Bu uygulamayla birlikte artık kişiler, mahkeme kararına gerek duymadan internet üzerinden isim ve soyisim değişikliği yapabilecekler. E-Devlet ad soyad değişikliği nasıl yapılır? İşte cevabı...

E-Devlet'e yeni uygulama geldi! E-Devlet üzerinden ad-soyad değişimi nasıl yapılır?

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü e-hizmetlerine bir yeni hizmet daha eklendi. "İl/İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" isimli hizmet sayesinde artık vatandaşlar, mahkemeye başvurmadan isim değişikliği yapabilecekler.

İSİM VE SOYİSİM DEĞİŞTİRME ŞARTI NEDİR?
Bu uygulama sayesinde artık vatandaşlar isim değiştirebilecek ancak her isim değişikliği de mümkün olmayacak. Genel ahlaka uygun olmaya, toplumca gülünç bulunan isimler mahkeme şartı aranmadan artık değiştirilebilecek. Sistem üzerinde mobil imza ya da elektronik imzanız bulunuyorsa rahatlıkla değişim yapabilirsiniz.

E-DEVLET ÜZERİNDEN AD-SOYAD NASIL DEĞİŞTİRİLİR?
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numaranız ve E-Devlet şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapmanız gerekiyor. Ardından "Kurumlar" sekmesinin alt başlıkları arasında "Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü"nü seçin. Ardından "İl/İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğini seçerek işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

NE ZAMANA KADAR GEÇERLİ OLACAK?
Getirilen bu yeni uygulamayla vatandaşlar, isimlerindeki hataları düzelttirebilecek. Bir kereliğine yapılabilecek bu işlem sonrasında yeniden bir düzeltme mümkün olmayacak. Uygulama 6 Aralık 2022'ye kadar açık olacak.

Örneğin Ayşe Topcu yerine Topçu, Rabya yerin Rabia, Metin İsik yerine Metin Işık gibi değişimler yapılabilecek. Yazım hatası olmayan, toplumda gülünç karşılanmayan hiçbir isim bu uygulama aracılığıyla değiştirilemeyecek. Yapılan yenilik, yalnızca mağdur olan vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi amacıyla getirildi.