Diş Macunu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ağız ve diş bakımı fiziksel ve zihinsel sağlığımız için çok önemlidir. Ağız bakımının ihmal edilmesi hastalığa yol açabilse de ağız kokusu sosyal hayatımızı da etkileyebilir.

Diş Macunu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu nedenle günlük işimize diş bakımı ekleyerek alışkanlıklar geliştirmemiz gerekiyor. Ağzımız doğrudan dış etkenlerle etkileşime girdiği için dişlerimizi düzgün temizlemeliyiz.

Her gün tükettiğimiz yiyecekler nedeniyle görülemeyen, dişlere yapışan birikintileri temizlemek en önemli adımlardan biridir.. Artık hepimiz günde iki kez dişlerimizi fırçalamamız gerektiğini biliyoruz. Dişlerinizi kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce fırçalamak diş bakımımızın en kolay adımıdır. Aynı zamanda diş fırçasının ulaşamadığı noktaları temizlemek için her gün diş ipi kullanmamız ve düzenli diş hekimi ziyaretlerini atlamamamız gerekir. Peki, günde iki kez kullanacak olan diş macununu nasıl seçmeliyiz?

Diş Hassasiyetiniz Varsa Dikkat

Dişin mine tabakasının altında kanallar içeren bir dentin tabakası bulunur. Dentin kanalı diş minesiyle kaplıdır. Çeşitli nedenlerle açığa çıkan dentin tabakası soğuk, sıcak, ekşi ve tatlı uyaranlar gibi hassasiyetlere neden olabilir. Diş macunu seçerken hassasiyet sorunu olan hastalar öncelikle duyarsızlaştırma ürünlerini tercih etmelidir. Duyarsızlaştırma kremindeki bazı iyonlar açıkta kalan dentin tüpünü tıkar ve hassasiyeti önler.

Çocuklarda Diş Macunu Seçimi

Çocuklara erken yaşta fırçalamayı öğretirseniz, gelecekte bir alışkanlık haline gelecektir. Çocukların öğrenme yöntemini göz önünde bulundurarak, ebeveynlerinin dişlerini fırçalamasını görmeli ki dişlerini fırçalayabilsin. Yani dişlerinizi fırçalarsanız, çocuklarınız da fırçalar. Çocuklar küçük yaşta dişlerini fırçalarken diş macununu yutabilirler. Bu nedenle florür içeriği düşük diş macunları kullanılmalıdır. Yutma tehlikesi ortadan kalktıktan sonra standart diş macunlarına geçebilirsiniz.

Çürük Dişler İçin Flörür

Diş çürükleri ve diş hastalıkları temel sağlık sorunlarımızdan biri haline geldi. Ülkemizde ve dünyada her yıl diş kusurları artmakta ve bunun için koruyucu önlemler alınmaktadır.

Florür tamamen doğal bir mineraldir ve diş macunu seçiminde en önemli şeydir. Uzun yıllardır diş çürümesini önlemek için aktif bir ajan olarak kullanılmış ve diş hekimleri tarafından tavsiye edilmiştir. Ancak dişlerinizi fırçaladıktan sonra bol su ile çalkalamayı unutmayın. Amin florür ve sodyum florür diş macunları, monoflorofosfat içeriğinden daha etkilidir. Sodyum lauril sülfatın (SLS) değeri oldukça düşük olmalıdır. Çünkü florürün etkisini azaltır.

Beyazlatıcı Macunlar

Diş beyazlatıcı macun seviyorsanız önemli bir noktaya dikkat etmeniz gerekir. Bu tür beyazlatıcı diş macunları, hidrojen peroksit ve / veya soda suyu içerir. Dolayısıyla bu tür diş macunu düzenli kullanıldığında dişleri yıpratacaktır. Diğer diş macunlarıyla karşılaştırıldığında bu diş macunu dikkatli kullanılmalıdır. Doktorlar haftada bir kez kullanmanızı tavsiye ediyor ve bu tür diş macunu genellikle sigara içenler için ilk tercihtir.

Diş Macunu Neler İçerir?

Diş macunları aşındırıcılar, nemlendiriciler, bağlayıcılar, köpükler, aromalar, koruyucular ve ilaçlar ile su içerir. Ayrıca florür, mentol, sodyum florür, triklosan, sülfat bileşenleri, fosfat bileşenleri gibi maddeler de etkilerini arttırmak için diş macunlarına eklenir. Diş macunu seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör bu bileşenlerin miktarıdır.