Dikkat edilmezse yenildiğinde zehirleyen yiyecekler açıklandı!

Neredeyse her gün yediğimiz bu besinler sağlığa olan yararlarının yanında dikkatli tüketilmezse zehirleyebiliyor. Ölümle bile sonuçlanabilen bu durumlara karşın bilinçlenmek gerekiyor, yoksa…

Dikkat edilmezse yenildiğinde zehirleyen yiyecekler açıklandı!

Bu besinler yararlarının yanında büyük tehlikeler de taşıyorlar. Biz farkına varmasak da bitkiler hala kendilerini ya koruma mekanizması ya da farklı sebeplerle zehir içerebiliyorlar. Örneğin meyvenin kendisini tüketmek oldukça faydalı ancak çekirdeği zehirli olabiliyor. Sebebi ise bitkinin de kendi neslini devam ettirme güdüsü. Yani lezzetli, meyveleri dalından kopararak yemek onların başka yerlere ulaşmasına fırsat verirken bir yandan da çekirdekleri de zarar görmemesi ve olduğu yerde büyümesi için tüketmeye çalışan kişiyi zehirleyebiliyor.

Çekirdekli bazı meyvelere dikkat

Bunun en somut örneklerinden biri kiraz, şeftali, elma ve kayısı gibi meyvelerin çekirdekleri olarak öne çıkıyor. Bu besinler hem dallarında harika renkleri ile göze çarpıyor ve tüketildiğinde vücuda pek çok yarar sağlıyor hem de çekirdekleri tüketildiğinde zehirlemeye kadar yol açabiliyor. Uzmanların uyarısına göre kiraz yerken çekirdeği hemen ağzınızdan çıkarın çünkü kiraz çekirdeği dışarıdan gelebilecek zararlara karşın içerisinde hidrojen siyanür barındırıyor. Siyanür de bilindiği üzere çok etkili bir zehirdir.

Siyanür üretiyor…

Kayısı, şeftali veya elma gibi meyvelerin çekirdeklerinde de siyanürü ürettiği bilinen amigdalin bileşeni bulunuyor. Çekirdekleri yerseniz ve çok fazla tüketirseniz baş dönmesi, kusma ve yüksek tansiyon gibi etkilerle kendini gösterebilir, daha büyük çaplı etkileri ise böbrek yetmezliği, koma ve hatta ölüm bile olabilir…

Marketten doğru domates patatesi alın!

Diğer yandan günlük tükettiğimiz domates ve patateslere de dikkat etmek gerekiyor. Özellikle domatesi yemek için hazırlarken yeşil yapraklarını ve üstte kalan yeşil kısmı kesmeye üşenmeyin. Hele yıkama konusunda çok çok titiz davranın. Çünkü domatesin bu yeşil kısmında ve yapraklarında solanin adlı toksin olabiliyor ve bu da mide bulantısı, karın ağrısı ve kaygı gibi sorunlara yol açıyor.  

Marketten patates seçerken de tam da bu sebeple dikkatli olun. Çünkü patates eğer çimlenmeye başlamış ve filizlenmişse bu zehirli maddeyi içeriyor olma olasılığı çok yüksek. Henüz olgunlaşmamış patateslerde bunun bulunup bulunmadığı ise hala araştırılıyor.