Canan Karatay'dan dikkat çeken uyarı! Kahvaltı için en uygun saati açıkladı

Kahvaltı birçok kişi için en önemli öğünler arasında yerini alırken Canan Karatay dikkat çeken bir açıklama yaparak kahvaltı için en uygun saati açıkladı.

Canan Karatay'dan dikkat çeken uyarı! Kahvaltı için en uygun saati açıkladı

Haberglobal'de aktarılanlara göre; Kahvaltı birçok kişi için en önemli öğünler arasında yerini alıyor. Güne zinde başlamak için mutlaka kahvaltı yapmanız gerektiği vurgulanıyor. Sağlıklı beslenme deyince yasaklar listesi ile akıllarımıza kazınan Prof. Dr. Canan Karatay, 'kahvaltı' için en uygun saati açıkladı ve peş peşe uyardı.

CANAN KARATAY'A GÖRE KAHVALTI İÇİN EN UYGUN SAAT NE?


Karatay, kahvaltıyı sabah 7 ile 9 arasında yapmanızı söylüyor.

EKMEK YERİNE NE ÖNERMİŞTİ?

Öte yandan Canan Karatay daha önce yapmış olduğu bir açıklamada da ekmek yerine ceviz tüketilmesini önermişti.

KARATAY KAHVALTISINDA NELER VAR?

TGRTHABER.COM.TR sitesinde yer alan bir haberde; Canan Karatay kahvaltısında yer alan yiyeceklerin listesi de paylaşıldı.

KARATAY KAHVALTI TABAĞI NASIL OLMALI?

(07.00-09.00 arası)

Az pişmiş 2 adet yumurta. Haşlanarak rafadan veya kayısı kıvamında ya da tavada düşük ısıda saf tereyağında fazla katı olmadan pişirilebilir. Omlet, menemen, çılbır, mıhlama, pastırmalı yumurta yapılabilir.
Bir avuç içi kadar az tuzlu peynir. Az yağlı, light ya da krem peynir olmayacak! Koyun, inek veya keçi sütünden klasik beyaz peynir, eski kaşar, Erzincan deri tulumu, İzmir tulumu, Balıkesir sepet peynir vb. yöresel peynirler olabilir... Ancak yanında herhangi bir ekmek, poğaça, simit vb. yenmeyecek!
Bir ince belli çay bardağı ceviz, fındık, fıstık, badem veya yerfıstığı içi. (Kuruyemişler kavrulmamış ve tuzlanmamış olacak!) Az tuzlu 10-15 adet zeytin. (Üzerine zeytinyağı, limon, kekik ve pul biber eklenebilir.)
Domates, biber, salatalık, turp, maydanoz, nane, roka. (Doğal ve mevsiminde olmak şartı ile arzu edildiği kadar yenebilir.)
Limonlu çay veya süt içilebilir. (Şekersiz ve tatlandırıcısız olarak!)
BİBERİYELİ OMLET (dört mevsim yapılabilir)

Malzemeler

2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı kuru biberiye (havanda ezilmiş)
Kristal kayatuzu, karabiber, pul biber, kimyon (ağız tadına göre)
1 tatlı kaşığı kadar tereyağı
Bir avuç içi kadar beyaz peynir


Hazırlanışı: Yumurtaları bir kâsenin içine kırın ve iyice çırpın. Çelik bir omlet tavasını ocağın üstüne koyun, tereyağını içine atın ve orta ısıdaki ateşte eritin, göz göz olmaya başlayınca yumurtayı tavaya dökün ve ateşi kısın. Omletin üzerine birer tutam karabiber, pul biber, kimyon ve tuz serpin. En son biberiyeyi de serpiştirin. Altı hafif pişmeye başlayınca iki yanından içe doğru katlayarak, omleti rulo haline getirin. İç kısmı fazla pişmeyecek şekilde biraz daha ocağın üstünde tutun, sonra ateşi söndürün ve omleti bir servis tabağına alıp servis edin.

GELENEKSEL TÜRK USULÜ YOĞURT MAYALAMA (dört mevsim yapılabilir)

Malzemeler

1 kg süt
1 yemek kaşığı ev yoğurdu (tepeleme)
Cam kâse veya toprak çömlek
Büyük bir sofra bezi (pamuklu)
Hazırlanışı: Sütü bir tencereye koyun ve güzelce kaynatın. Daha sonra ateşi söndürün ve sütün hafif soğumasını bekleyin. Sütün sıcaklığı serçe parmağının dayanma derecesine geldiği zaman cam bir kâse veya toprak bir çömleğe boşaltın ve içine bir yemek kaşığı yoğurdu koyup tahta bir kaşık yardımıyla süte karıştırın. Üzerine cam veya porselen bir kapak kapatın. Kalın bir bez örtüye sarıp, oda sıcaklığında 6-8 saat kadar bekletin. Daha sonra mayalanan yoğurdu buzdolabına koyun ve arzu ettiğiniz zaman servis edin."