Balık temizlemek artık çok kolay! İşte en kolay balık temizleme yöntemleri

Balık mevsimi geldi, tezgahlarda çeşit çeşit balıklar görülmeye başlanırken, balık temizleme derdi de yanında eşlik etmeye başladı. Balıkçılardan alınan balıkları temizleyen görevlileri gördüğünüzde imreniyor olabilirsiniz. İşte o temizleyiciler gibi olabilmek için size çok güzel yöntemler!

Balık temizlemek artık çok kolay! İşte en kolay balık temizleme yöntemleri

Balıkçılardan alınan balıklarda, temizleyicilerin hızlı ve pratik bir şekilde balık temizlemesi sizi de şaşkınlığa uğratıyordur. Bir balığı o temizleyiciler 2-3 dakika içinde temizleyip size verirken, siz evde 20-30 dakika uğraşıyorsanız buna bir son verebilirsiniz.

Balıklar çeşitlerine göre temizleme şekillerine sahiptir. Yani her balığı aynı yöntemle temizleyemezsiniz. Örneğin hamsi ile çupra çok farklı temizleme yöntemlerine sahiptir. Hazırsanız en iyi şekilde balık nasıl temizlenir öğrenelim!

KÜÇÜK BALIKLARI TEMİZLEME YÖNTEMLERİ

Pulu olmayan küçük balıklar için bıçak kullanarak işinizi ağırlaştırmayın. Balığı alın ve avucunuzun içine sıkıştırın. Sağ elinizin işaret ile baş parmağını kullanarak balığın kafasını koparıp baş parmağınızla karnını yarın ve çekin. Ardından balığın içini ve dışını güzelce yıkayın. Hepsi bu kadar. Balığı kılçıksız istiyorsanız o zaman başını kemikle birlikte kopararak, yukarıdan aşağı doğru direkt olarak sıyırın, kuyruk kısmına geldiğinizde de birden çekin. Hepsi tek seferde elinize gelmiş olacak.

BÜYÜK BALIKLAR NASIL TEMİZLENİR?

Pullu balıklar pulsuz balıklara göre zor temizlenir. Ama kolay temizlemek de mümkün. Temizleyeceğiniz balık pulluysa bir suyun içine atın ve 10 dakika bekleyin. Bunun sebebi pulların kabarmasına yardımcı olmak. Sonrasında bir bıçak alıp balığın pullarını ters yöne kazıyın. Özellikle sırt, karın ve kuyruk bölgesinde pul miktarı fazladır. Bu bölgeleri daha dikkatli temizleyin. Başlığın solungaçlarının olduğu yerden bıçağı sokun ve karnındaki delik kısmına kadar kesin. Ardından işaret ve baş parmağınızla iç organları dışarı çekin. Balığı sudan geçirin ve siyah zarı sıkıca tutup sıyırın.

PÜF NOKTALAR

  • Balığı ne kadar taze alırsanız o kadar rahat temizlersiniz.
  • Bir balık oda sıcaklığında kaldığında çok kolay dağılır. Buzlukta 1 saat bekleyen balık çok daha kolay temizlenir.
  • Balıkları temizlerken elinizden kayıyorsa, parmaklarınızı unlayarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
  • Pullu balıkları bir suyun içinde temizlerseniz mutfağınız kirlenmez.

Kaynak: Lezzet, Rafinera