Aileler Çocuklarını Nasıl Eğitmeli?

Aile çocuğa verdiği eğitimlerde tutarlı olmalıdır. Anne ve babanın tüm davranışlarını örnek alan çocuklar, eğitimleri sırasında da yine bu örnekleri öne süreceklerdir.

Aileler Çocuklarını Nasıl Eğitmeli?

Bu nedenle bilinçli birer anne ve baba olabilmek için mutlaka eğitim konusunda dikkatli olmak gerekir. Aileler çocuklarını nasıl eğitmeli sorusu için anne ve babanın ortak bir karar alması gerekir. İkisi de aynı anda aynı şeylere aynı tepkileri vermelidir. Bu davranışsal eğitimleri üzerinde etkili olacaktır. Aile çocuklarını eğitirken, biri disipline edip diğerinin ona sahip çıkması karmaşıklık yaratmaktır. Çocukta bu tutarsızlık ortamında vereceği tepkileri ölçemeyecektir.

 

Öncelikle toplumun kurallarının dışında ailenin kuralları ile karşılaşan çocuk, verdiği tüm tepkiler ile aileyi yansıtacaktır. Deyim yerinde ise çocuk ailenin aynasıdır. Bu nedenle anne ve babanın çocuklarında vermek istediği eğitimde doğru olan şeyleri öğretirken aynı şeyleri kendisinin de yapması gerekir. Örneğin yalan söylemek yanlıştır dedikten sonra çocuğun anne veya babasından birinde yalan söylediğini görmesi, verilen eğitimin boşa gitmesi anlamına gelecektir.

 

Aile çocuklarını nasıl eğitmeli sorusu için birde kültürel özellikler önemlidir. Bunlar kült değerlerin dışa vurumu olacağı için, aile de bunlara önem vererek çocuk yetiştirmek isteyecektir. Kendi kültüründen olan insan tipine benzetmek yerine çocuklarının da kendilerine göre bireysel özelliklerinin olabileceğini ailenin benimsemesi gerekir. Daha sonrasında ise onların isteklerine göre eğitimlerini şekillendirmelidirler.