Suriye'yi yıkan adeta bitirme noktasına getiren iç Savaşın bilinmeyenleri
Suriye ya da resmî adıyla Suriye Arap Cumhuriyeti, Orta Doğu'da Lübnan, İsrail, Ürdün, Irak, Türkiye ile; Akdeniz'de ise KKTC ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile komşu bir ülkedir.
Başkenti ve en büyük şehri Şam, diğer büyük şehirleri Halep, Lazkiye, Humus'tur.
İslam tarihinin önemli şehirlerinden biri olan Şam’ın başkentlik ettiği Suriye kendi içinde farklı etnik ve dini kesimleri barındıran bir ülkedir. Suriye’de nüfusun çoğunluğunu u ile Sünniler temsil ediyor geri kalan %’lik nüfusu ise Nusayri, Hristiyan ve Dürziler oluşturuyor.
403 sene boyunca Osmanlı tarafında yönetilen Suriye, 1920 yılında Fransızlar tarafından işgal edildi. 26 yıl süren bağımsızlık mücadelesi ardından ülke 1946 yılında bağımsızlığına kavuştu. 1963 yılında Baas’ın iktidarı ele geçirdiği ülke 1970’ den beri Esad ailesi tarafından yönetiliyor. 2000 yılında Hafız Esad ölünce oğlu Beşşar Esad ülkeyi yönetmeye başladı.
Hafız Esad dönemindeki baskıcı uygulamalar nedeniyle özgürlüğe susayan Suriye halkı, Beşşar Esad’ın yönetiminin ilk yıllarında umut doluydu. Çünkü Beşşar Esad yönetiminin ilk yıllarında halkına özgürlük ve reform vaadinde bulundu.
Ancak ilerleyen yıllarda halk, Beşşar Esad’ın işlediği katliamlarla, uyguladığı işkence yöntemleriyle büyük hüsrana uğramış ve zihinlerinde korku dolu duvarlar örülmüştü. Ülkenin güneyindeki Dera şehrinde duvarlara yazdığı sloganlar nedeniyle çocuklara yapılan ağır işkenceler Suriye halkını sokaklara döktü. Yönetim göstericilerin özgürlük talebini kurşunlarla karşılık verdikçe sokaklardaki kalabalık sayısı daha da arttı.
İsyancılar tüm ülkeyi sarınca her gün onlarca verilen şehit sokakların öfkesini daha da arttırdı ve önü alınamaz bir halk ayaklanmasına dönüştü. Esad, halka tanklarla müdahale ediyordu, onların evlerini yakıyordu. Bu yaşananlar Suriye iç savaşını başlatmıştır. Suriye’nin hemen hemen her şehrinde çok ciddi savaşlar başlamıştır. Yaşanılan bu korkunç katliamlar sonrası ülke tank çöplüğüne dönüştü.
Çok fazla mahalle yok oldu. Ancak iç savaş diğer ülkelerin de karışmasıyla akıl almaz derece büyüyordu. Rusya, İran, Çin, Irak savaşa Esad yandaşı olarak dahil oldu. Türkiye, ABD, Suudi Arabistan, Katar ise savaşta muhaliflere destek oldular.
2011 yılından buyana Suriye’de başlayan savaş aralıksız olarak süren iç savaş nedeniyle 370 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 5,5 milyondan fazla Suriyeli ülkeden kaçmak zorunda kaldı. Ülke dışına kaçanların büyük bir bölümü Türkiye'ye göç ettiler...