Motorsiklet ehliyeti ve türleri nelerdir?

Motorsiklet ehliyeti türleri kademeli şekilde yükseltilerek alınabilir. Motorsiklet ehliyeti kademeleri A1, A2, A sınıfı olarak küçükten büyüğe doğru sıralanmaktadır.

Motorsiklet ehliyeti ve türleri nelerdir?

A1 Sınıfı: A1 sınıfı eğliyet almak için 16 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. A1 sınıfı ile 125 cc motor hacmine sahip motorlara kadar kullanım sağlanmaktadır.

A2 Sınıfı: A2 sınıfı ehliyet almak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. A2 sınıfı ehliyet ile 35 kw olarak tabir edilen yani 47 bg'e kadar olan motorlar kullanılabilir. 1 kw  yaklaşık 1,34 bg 'e karşılık gelmektedir.

A Sınıfı : A sınıfı ehliyet almak için 24 yaşını doldurmuş olmak ve iki yıllık bir A2 sınıfı ehliyet sahibi olmak gerekmektedir.  A2 sınıfına sahip olmadan direk A sınıfı ehliyet almak isteyen adaylar ise 24 yaşını doldurmayı beklemek zorundadır.

Tüm bu şartlardan biri sağlandıktan sonra motorsiklet ehliyeti almak isteyen adaylar MEB'e bağlı bir ehliyet kursuna yazılarak yazılı sınavı ve direksiyon sınavını geçerek motorsiklet ehliyetini alabilirler. Daha önceden motorsiklet ehliyeti almış olan adaylar ehliyetinin sınıfını yükseltmek ister ise sadece kursa yazılarak bir tek direksiyon sınavına girerek ehliyetlerinin sınıfını yükseltebilirler.

Yüksek cc motorsiklet kullanmak isteyen adaylar direk olarak ehliyeti alsalar dahi tarfikte motorsiklet tecrubesi kazanmadan dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü sonuçta motorsikletler iki teker üzerinde giden ve denge ve pratik isteyen makinelerdir. 

B sınıfı araba ehliyeti ile kullanılabilen motorsikletlerde mevcuttur. Bu tip motorsikletler 50 cc'ye kadar olan motorlardır. Bu tip motorsikletlerin motor güçleri 3 ile 4 bg arasında değişmekte ve hız limitleri 50 ila 60 km arasındadır.