Emekli maaşları 2002 yılında asgari ücretin üstündeydi

Emekli maaşlarındaki tartışma sürüyor..

Emekli maaşları 2002 yılında asgari ücretin üstündeydi

Temmuz ayında emekli maaşlarına zam yapılacak. Hali hazırda en düşük emekli maaşı 2500 TL... Bu durum emeklilerin yeniden çalışmasına neden oluyor. Muhalefet emekli maaşının en azından asgari ücretle eşitlenmesini istiyor. Oysa AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında bırakın asgari ücretle eşitlenmesini emekli maaşı asgari ücretten fazlaydı.

Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun tarafından Sputnik'te paylaşılan detaylara göre...

Türkiye’de 2002 yılında asgari ücret 163 lira, emekli aylığı 216 idi. 2003 yılında en düşük emekli maaşı 332 lira iken asgari ücret 225 lira idi. Türkiye’de 2004’e kadar emekli maaşları asgari ücretin üzerindeydi. 2004 yılından sonra yapılan yasal değişikliklerle emekli maaşı hesaplama sistemi 2000 yılında değişmişti.

2008 yılında bir kez daha değişti ve şimdi emekli maaşları artık asgari ücretin çok çok gerisinde..

“2004’e kadar emekli maaşlar asgari ücretin üzerindeydi. Şimdi en düşük emekli aylığı 2500 lira olmasıyla beraber en düşük emekli aylığı alacak kişilerin sayısı 1,2 milyondan 2 milyon kişinin üzerine çıktı. Sistem böyle devam ederse bugün çalışanlar ileride emekli olduğunda 10 milyonu 2500 lira alacak

Şimdi asıl konuşulması gereken konu işte bu. Nasıl oldu da bu böyle oldu? Muhalefet bu konuyu ne zaman gündeme getirecek? Temmuz'a sadece iki ay kaldı. Bırakın kayıkçı kavgası yapmayı da bu sorunları gündeme taşıyın. 2500 TL en düşük emekli maaşıyla geçinmenin imkanı yok. Enflasyon ortada. Hayat pahalılığı ortada. Kiraların yüksekliği ortada..

Emekli 65 yaşından sonra neden çalışmak zorunda kalsın? Aylarca son 50 yılın en yüksek emekli zammı yapılacak diye haberler yapıp durdular. Sonuç hüsran oldu. Yine aynı haberlere başladılar. Bakalım Temmuzda neler yapacaklar. Ama bilinen bir şey varsa bir zamanlar emekli maaşları asgari ücretten daha yüksekti.. Şimdi ise asgari ücretin yarısı kadar ya ediyor ya etmiyor..