Aşılama yaşı kaça indi? 12 yaş üzerine aşı var mı? 15 yaş altına aşı açıldı mı?

Okulların açılmasına ramak kala veliler de aşılama yaşının kaç olduğunu merak ediyor. Aşılamada en son kaç yaşına inildi? 15 yaş altına aşılama başladı mı? İşte tüm detaylar...

Aşılama yaşı kaça indi? 12 yaş üzerine aşı var mı? 15 yaş altına aşı açıldı mı?

6 Eylül 2021 tarihinde okullar açılacak ancak veliler de çocuklarının toplu ortamda birçok öğrenciyle bir arada olmasından büyük endişe duyuyor. Uzmanlar da tam da bu sebepten velilere aşılanma çağrısında bulunuyor. 

Okul öncesinde de veliler çocuklarının aşılanmasını istiyor ancak aşı hakkı sorgulamasında kimi ebeveynlerin çocuklarına henüz aşı tanımlanmadığı görülüyor. Bu da herkes için büyük bir kafa karışıklığı yarattı. 

15 YAŞ ÜZERİ TÜM BİREYLER AŞILAMA PROGRAMINA DAHİL

Şu anda 15 yaş üzeri olan tüm bireylere aşı vurulabiliyor. İsteyenler MHRS üzerinden yapacakları sorgulama ile aşı randevusu alarak aşısını istediği hastanede yaptırabiliyor. 

12 YAŞ ÜZERİNE KRONİK HASTALIK ŞARTI ARANIYOR

12 yaş üzerinde ise kronik hastalık şartı aranıyor. Eğer çocuğunuz 12 yaş üzerindeyse ve kronik rahatsızlığı varsa o zaman aşılama grupları arasında yer alıyor ve aşı yaptırma hakkına sahip oluyor. 

E-NABIZ UYGULAMASI İLE SORGULAYABİLİRSİNİZ

Şu anda Sağlık Bakanlığı'nın sıralamasında en son 16-17 yaş arası bireyler aşılamaya dahil edilmiş olarak görülüyor. Ebeveynler e-Nabız uygulaması aracılığıyla çocukları için aşı talebinde de bulunabiliyorlar. 

MESAJ YOLUYLA DA HAKKINIZI SORGULAYABİLİRSİNİZ

Bir başka yöntem ise 2023'e "Aşıla" yazıp SMS atmak. Bu adımları uyguladığınızda aş hakkınızın tanımlanıp tanımlanmadığını da öğrenebilirsiniz.