2840 lira maaş alabilirsiniz! İşsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşı alabilmek için şartlar?

Belirli bir sebepten dolayı kendi isteğiniz dışında işsiz kalanlardan biriyseniz o zaman işsizlik maaşı alabilme hakkına sahipsiniz. İşsizlik maaşı nasıl alınır, işsizlik maaşı kaç lira, işsizlik maaşı şartları nelerdir? İşte tüm detaylar...

2840 lira maaş alabilirsiniz! İşsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşı alabilmek için şartlar?

Salgın sonrasında işten çıkarma yasaklarının ve kısa ödeneklerin kaldırılmasıyla birlikte birçok işçi isteği dışında işsiz kaldı. Hal böyle olunca da işsizlik maaşının nasıl alındığı gündeme geldi. Devlet tarafından ödenen ve belli bir sebepten dolayı işinden çıkarılan vatandaşlara sağlanan işsizlik maaşı için, şartları sağlamanız yeterlidir.

İŞSİZLİK MAAŞI KİMLERE VERİLİR?
İşsizlik maaşı alabilecek kişiler kurallarla belirlenmiştir. Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalanlar, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olanlar, işten çıkışlarından önceki son 3 sene içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar işsizlik maaşı alabilirler.

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ LİRA?
En son belirlenen asgari ücret rakamlarına göre 2021 yılındaki en düşük işsizlik maaşı 1.420 lira olurken, en yüksek işsizlik maaşı da 2.840 lira olarak belirlendi. 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyenler 6 ay, 900 gün prim ödeyenler 8 ay ve 1080 gün prim ödeyenler 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilirler.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
İşsizlik maaşı almak isteyen vatandaşlar, işten çıkarıldıklarından itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR şubesinden ya da İŞKUR'un web sitesinden başvuru yapmalıdır. Bu süre içinde başvurmayanlar maaş alma hakkını kaybeder.

İŞSİZLİK MAAŞI NE ZAMAN ÖDENİR?
İşsizlik maaşı her ayın beşinde ödenir. Ödeme tarihini değiştirmek Ail ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nı yetkisi alanındadır. Nüfus cüzdanıyla birlikte PTTBank şubesine başvuran vatandaşlar, bağlı oldukları işsizlik ödeneğini buradan alabilirler.

İŞSİZLİK MAAŞI HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

İşsizlik ödeneğinin kesilmesi için birkaç neden bulunur. Bu nedenler İŞKUR tarafından açık bir şekilde belirtilmiştir. Buna göre;

  • İŞKUR tarafından teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddedenlerin,
  • Çalışma hayatını inceleme ve denetleme yetkisine haiz müfettişlerce veya kamu idarelerinin denetim elemanları tarafından yapılan denetimlerde Kurumumuzdan işsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilenlerin, işsizlik ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilmektedir.
  • İşsizlik ödeneği aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlayanların ödenekleri “Emeklilik” gerekçesiyle yaşlılık aylığını almaya başladığı tarih itibarıyla kesilir.
  • İŞKUR tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen ve haklı bir nedene dayanmaksızın Kurum tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyenlerin işsizlik ödenekleri kesilmektedir. Ancak, bu hallerin sona ermesi durumunda, ödemelere yeniden başlanmaktadır. Ödemenin süresi başlangıçta belirlenmiş olan toplam hak sahipliği süresinin sona erdiği tarihi geçememektedir.

Kaynak: İŞKUR