Sigortasız Çalışılan Günler Nasıl Sigortalı Sayılır?

Yasalara göre her işçi sigortalı çalışmak zorunda olmasına rağmen sigortasız çalışılan günler nasıl sigortalı sayılır konusu da merak edilmektedir.

Sigortasız Çalışılan Günler Nasıl Sigortalı Sayılır?

Sigortasız çalışılan günler nasıl sigortalı sayılır konusu sigortasız çalışan ya da çalıştırılan kimseler tarafından merak edilmektedir. Her işçi kanunlara göre sigortalı çalıştırılmak zorundadır. Ancak bazı zamanlarda işverenler işçilerin sigortasını yatırmamakta ya da eksik kazanç ile sigortayı göstermektedir. Bu durumda geçmişe dönük sigortasız günleri yatırmak için birkaç yol mümkündür.

Sigorta Günleri İçin Dava Açılmalı

Geçmişe dönük sigorta yapılamasının yolu dava açmaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus şudur. Sigortasız çalışan işçi 5 yıl içerisinde hizmet davası açmalıdır. Aksi takdirde bu haktan mahrum kalacaktır. Bir iş yerinde belirli bir süre sigortasız çalışılmış ve ayrılmış olunsa bile 5 yıl içerisinde dava açmak mümkündür.

Hizmet Davası Açma Şartları Nelerdir?

Sigortasız günleri saydırmak için hizmet davası açmak için gerekli şartlar bulunmaktadır. Eğer iş yerinde hali hazırda çalışılıyor ise yapılması gereken hususlar bulunmaktadır.

  • İş yerinde hala çalışıyor ise noterden uyarı çekilmesi gerekmektedir.
  • Eğer yakın bir zamanda iş yerinden ayrılma durumu söz konusu ise iş yerine uyarı çekilmesi gerekmektedir.
  • Uyarının bir avukat tarafından yapılması hukuki açından daha iyi olacaktır.
  • Uyarıda tüm istekler anlaşılır şekilde anlatılmalıdır.
  • İşten çıkılmış ise bu durumda da uyarı göndermek ve dava açmak mümkün olmaktadır. Ancak bunun için 5 yıl süreyi geçmemek gerekmektedir.
  • 5 yılı aşan durumlarda hak kaybı ortaya çıkacaktır.

5 Yıllık Süre Geçse Bile Dava Açılabilir mi?

5 yıllık süre dışında hizmet davası açılabilir mi sorusu da merak edilen ir konudur. Bazı durumlarda dava açmak mümkün olmaktadır. Bu şekilde dava açmak için olması gereken hususlar şunlardır.

  • İş veren çalışan ile ilgili evrakları SGK’ya bildirmiş ise,
  • SGK’ya giriş bildirgesi ya da sigorta hesap fişi gibi belgeler verilmiş ise

Bu durumlarda 5 senelik hak kaybına neden olan süre işlememektedir. İşçinin açılan davada eksik gün yatırıldığını bordro ya da benzeri belgeler ile kanıtlaması gerekmektedir. Yine aynı dönemde çalışanların şahitliği de oldukça önemlidir.