SGK İstirahat Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Çalışan bir bireyseniz ve rahatsızlık yaşamışsanız, doktora giderek istirahat raporu alabilirsiniz. Daha sonra ise sistem üzerinden sorgulama yaparak raporunuza ulaşabilirsiniz.

SGK İstirahat Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır?

İstirahat Raporu Neden Verilir?

SGK istirahat raporu, çalışan bireylerin rahatsızlanması neticesinde işe gidemediği tarihleri kapsamakta olan rapor olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışan ve sigortalı olan her birey, bu rapordan rahatlıkla yararlanabilir. İstirahat raporu, birkaç günü kapsayacak şekilde olabildiği gibi daha uzun süreyi de içerebilmektedir.

Bireyler her an rahatsızlanma sorunu ile karşı karşıyadır. Bu durumda doktora gidilmesi ve doktorun önerileri dahilinde hareket edilmesi gerekir. Doktorlar kimi zaman bireylerin yalnızca dinlenmesini ve işe gitmemesini isteyebilir. Bu durumda doktorun istirahat raporu vermesi gerekmektedir. Aksi takdirde kişi işe devam edemediği günlerle ilgili çeşitli problemlerle karşılaşacaktır.

İstirahat Raporu Nedir?

İstirahat raporu, kişinin rahatsızlandığını kanıtlayan belge olarak tanımlanabilir. Bahsi geçen bu rapor, oldukça önemlidir. Çünkü bu raporun olması durumunda kişi, raporda yazılı olan günler dahilinde işten muaf olmaktadır. Raporun en önemli yanı ise kişinin işe gitmekten muaf olduğu günlerdeki maddi ve manevi haklarını koruyor olmasıdır.

Kişinin bu rapora sahip olması durumunda kişi işe gitmese bile sanki işe gidiyormuş gibi hem sağlık ve emeklilik sigortasından yararlanmaya devam eder hem de işe gitmediği günlerin maaşını alabilir. Bu maaşı duruma göre iş yeri karşılayabildiği gibi duruma göre Sosyal Güvenlik Kurumu da karşılayabilmektedir.

İstirahat Raporu Sorgulama İşlemi

Çalışan bir bireyin işe gitmediği günlerde haklarının korunması gerekmektedir. Ülkemiz, sosyal devlet ülkesi gereğince bu gibi durumları göz önünde bulundurarak istirahat raporu adı verilen bir belgeyi ortaya çıkartmıştır. İstirahat raporuna iş görmezlik belgesi de denilmektedir. Peki, iş görmezlik ya da istirahat raporu nasıl sorgulanır?

İş görmezlik belgesi şu adımlarla sorgulanabilir:

  • Bunun için ilk olarak E-devlet’e girmeli ve TC kimlik numaranız ile şifrenizi girerek sisteme giriş yapmalısınız.
  • Daha sonra E-hizmetler menüsüne tıklayabilirsiniz.
  • Bu aşamada ise 4A/4B İş göremezlik Ödemesi Görme kısmını göreceksiniz. Buraya tıkladıktan sonra siz de raporunuza ulaşabilirsiniz.