SGK İşten Çıkış Kodları Çıkış Kodumu Nasıl Öğrenirim?

İşten çıkış sürecinde dolayı işten çıkış kodu çalışanları yakından ilgilendiren ve araştırılan bir konudur.

SGK İşten Çıkış Kodları Çıkış Kodumu Nasıl Öğrenirim?

SGK çalışanların istifası sonucu veya işverenin isteği üzerine işleri sonlandırılan bir çalışanın çıkış zamanının doğru uygulanmalıdır. Sosyal Güvenlik kurumu uygulamasına çalışanların işten çıkış nedeni doğru bir biçimde yazılmalı ve girilmelidir. Bundan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun işten çıkış kodları diye bilinen kodlar bulunmaktadır.

İşten çıkış koduyla çalışanların neden işlerinin son bulduğu ayrıldığı kısa ve öz bir biçimde sistemde gözükür. Aynı zaman da bu kodlar iş sözleşmelerinin sonlanması ve daha sonra çalışanın sahip olacağı yahut kaybedeceği hakları da belirlemektedir. Çalışan bir işçi yani sigortalı işten ayrılış kodları; sadece çalışan için değil işverenin de sorumluluklarını ve hakları bakımdan çok önemli olmaktadır.

İşten Çıkış Kodu Nedir?

İşveren kişilerin işçilerinin işlerinin sonlandırılmasından sonra Sosyal Güvcenlik Kurumuna haber vermesi gereken kodun adı İşten Çıkış Kodu denilir. İşveren kişiler çalışanının hangi tarih, işten çıkış sebebi ile ilgili bilgileri Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmelidir. Bu bildirme işleminde işten ayrılma kodları kullanılmalıdır. Bu uygulamaya bildirim yaparken seçilmiş olan işten çıkış kodu girilmelidir.

SGK İşten Çıkış Kodları

SGK işten çıkış kodları baya birçok olmaktadır. Bunlardan birkaç tanesini sırayla yazıcam sizlere;

v 01 Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi,

v 02 Deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi,

v 03 Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi (istifa),

v 04 Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı neden bildirmeden feshi,

v 05 Belirli süre iş sözleşmesinin sona erdirilmesi,

v 08 Emeklilik yaşlılık veya toptan ödeme,

v 09 Malulen emeklilik sebebi,

v 10 Ölüm,

v 11 İş kazası,

v 12 Askerlik ve bunun gibi birçok kod bulunmaktadır.

İşten Çıkış Kodunu Nasıl Öğrenebilirim?

İşten çıkış kodu öğrenme; ilk önce çalıştığınız işyerinin kodunu yani Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamasına girmiş olması gerekir. İşten çıkış kodumu nasıl öğrenebilirim sorusu çok merak edilen bir konudur. İşyeri sahipleri siteme çıkış kodunuzu girmiş ise E-Devlet üzerinden de öğrenebilirsiniz.