Emekli sandığı nedir? Emekli sandığı kimleri kapsar ve imkanları nelerdir?

EMEKLİ SANDIĞI NEDİR? EMEKLİ SANDIĞINDAN KİM YARARLANIR? EMEKLİ SANDIĞI KİMLERİ KAPSAR? EMEKLİ SANDIĞININ GÖREVLERİ NELERDİR?

Emekli sandığı nedir? Emekli sandığı kimleri kapsar ve imkanları nelerdir?

Emekli sandığı nedir?

Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapan emekli sandığı; çalışma hayatı son bulan memur ve hizmetliye, çalışmadıkları dönem boyunca destek olan bir kurumdur.

Emeklinin sosyal güvencesi sayılan emekli sandığı, ihtiyarlık ve ölüm durumunda oluşabilecek sigortaları karşılamak üzerine kurulmuş bi sistemdir.

Emekli sandığından kimler yararlanır?

Kapsamı geniş olan 4C çalışanlarının yararlandığı sigorta birimini, emekli sandığı temsil etmektedir. Peki emekli sandığından yararlanan bu grupta kimler vardır, inceleyelim:

Devlet memuru olarak görev yapanların yanı sıra; mevsimlik ya da bir yıldan daha az süreli çalışacak olan kişiler için de, Bakanlar Kurulu kararı ile görevlendirildikleri alanda, belirlenen ücretler çerçevesinde görev yapanları kapsamaktadır.

Emekli sandığının görevleri nelerdir?

>Kamuda çalışan memurların, emekli olarak işten ayrılma durumlarında, emeklilik işlemlerini uygular.

>Devlette görev alarak, maaşını bu kurumlar aracılığıyla almış çalışanlara, emekli olduktan sonra maaş alabilmeleri imkanını sağlamıştır.

>Emekli sandığı, emekli memurun hastane işlerinde masraf olmaksızın yararlanması ve kullanılacak ilaçlar için de cüzi ücret ödenmesini gerçekleştirir.

>Hem memuriyet hem de emeklilikte birçok sosyal hizmet sağlar.