Dolar Neden Sürekli Yükseliyor Şaşırtıcı Gerçek Herkesin Dilinde

Türk lirası karşısında dolar sürekli yükseliyor. Peki bunun nedeni ne?

Dolar Neden Sürekli Yükseliyor Şaşırtıcı Gerçek Herkesin Dilinde

Son zamanlarda döviz kurunun 8,5’a dayanması ve türk lirasının sürekli olarak değer kaybetmesi bazı insanlar tarafından anlaşılamayabilir. Döviz kurlarının neden yükseldiğinin aslında basit ve mantıklı açıklamaları var, gelin hep birlikte bunları inceleyelim.

 

5- Yüksek TL arzı

Döviz kurlarının yükselmesine neden olan en önemli şey, TL arzının çok yüksek olmasıdır. Yani piyasaya çok fazla para basıp TL verildiği için, haliyle bu bir enflasyona neden oluyor. Yaşanan bu enflasyon, döviz kurlarına olan talebi de artırıyor. Haliyle döviz kuru yükseliyor.

 

4- Ekonomiye Olan Güvensizlik

Türkiye’de vatandaşların tam olarak yarısı birikimlerini Türk Lirası’nda tutmuyor. Yani 100 lira birikmişi olan bir adam, bunun en az yarısını döviz veya TL dışı bir menkul kıymette tutuyor. Haliyle vatandaş TL satıp sürekli dolar alarak birikim yapıyor. Bu durum dövize olan talebi sürekli canlı tutarak döviz fiyatlarının artmasını sağlıyor.

 

3- Düşük İthalat Vergileri

Türkiye özellikle 8-9 sene önce çok kolay ithalat yapabilen bir ülkeydi. Çünkü ülkede döviz boldu, fakat şu an durum tam tersi. 8 sene önce açılan firma, yüksek vergiler yüzünden eski ithalat hacmini koruyamıyor fakat şirketinin devamlılığını sağlamak için ithalat yapmak zorunda. Bu durumda sürekli olarak kredi kullanıp piyasadaki Tl miktarını artırıp döviz miktarını azaltıyor bu da döviz fiyatını etkiliyor.

 

2- Borçlar

Türkiye’nin 600 milyar dolara yakın dış borcu var ve bu borçlara her yıl en az 20-30 milyar dolar faiz ödüyoruz. Faizi ödemek için döviz almamız gerekiyor, eğer birileri bize döviz vermezse daha fazla türk lirası ile döviz alıyoruz bu da dövizi yükseltiyor. Örneğin X bankası, yurtdışına 850 milyon lira vererek 100 milyon dolar almak istiyor diyelim, x firması 900 milyon karşılığında bu dövizi bize verebileceğini söylüyorsa bankalar da mecburen 900 milyon karşılığı döviz almak zorunda kalıyor, bu da dövizi yükseltiyor

 

Enflasyon

Döviz kurunu yükselten en önemli etkenlerden biri de enflasyondur. Enflasyonla birlikte ürünlerin fiyatları artıyor haliyle kazançlar da artıyor. Artan kazançlar, tasarruflara da etki ediyor ve döviz talebini artırıyor. Tabi kazanç artışı sadece TL bazında, döviz değil bunu sakın yanlış anlamayın.