Çalışmadan Emeklilik Mümkün mü? İşte Tüm Ayrıntıları

Sigortalı ve çalışmayanlar çalışmadan emeklilik mümkün mü? Konusu ile araştırımlalar yapıp ayrıntıları öğrenmek istiyorlar.

Çalışmadan Emeklilik Mümkün mü? İşte Tüm Ayrıntıları

Çalışmadan emeklilik mümkün mü? İşte tüm ayrıntıları çok sık sorulup ve araştırılmaktadır. İsteğe bağlı olarak sigortalı bir yerde çalışmadan emekli olma imlanı sunuluyor. Pirim ödemeleri altı yüz elli Türk lirasından başlıyor. İsteğe bağlı olarak sigorta sağlık hizmetlerinden de yararlanabiliyor ve Bağ-Kur’dan emekli olunuyor.

İsteğe Bağlı Sigortayı Kimler Yaptırabilir

İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için ikametgahın Türkiye’de olması gerekir. Zorunlu bir sigortalı olmayı gerektirecek bir biçimde olması gerekir. Sigortalı çalışmak ve bunun ile beraber ay içinde otuz günden az çalışmış olanlar isteklerine bağlı sigorta yaptırabilirler. Part Time çalışanlar ve bir işverene bağlı olarak da 10 günden az ev hizmetlerinde çalışanlar da bu gruba dahil olabiliyor.

Dul ve Yetim Aylığı Alanlar da İsteğe Bağlı Sigorta Yaptırabilir

İsteğe bağlı sigortayı yaptırmak için 18 yaşını tamamlamış kişiler yaptırabilir. Bu isteğe bağlı sigorta yaptırmak için hiçbir yer de ve işte çalışmamak gerekir. Kendi sigortalılığı sebebi ile yaşlılık maaşı ve yetim maaşının bağlanmış olması gerekir.

Annesinden babasından ya da ölmüş eşinden dolayı yetim maaşı ve dul maaşı alanlar isteklerine göre sigorta yaptırabilir ya da isteklerine göre sigortadan emekli maaşı almalarında hiç bir engel bulunmamaktadır. Bir bayan hem dul, hem yetim maaşı alıp isteğe bağlı sigorta yaptırabilmektedir. Bundan dolayı, koşulları sağlandığı zaman yetim maaşı ve dul maaşına ilave olunarak isteğe bağlı sigortadan emekli aylığı alınabilir.

Ne Kadar Prim Ödemek Gerekir?

İsteğe bağlı sigorta ödemesi istenilen miktarda belirlene biliyor. Prim olarak bürüt asgari ücretle bu miktarın yedi buçuk katı arasında farklılık gösteren kazancın %32’sinden ödeme yapılıyor.

Asgari bürüt ücret bu sene 3577,50 Türk Lirası’dır. Bu sene için 3577,50 lira ile 26.831.25 lira aralığında değişiklik gösteren kazancın %32’sinden pirim ödemesi yapılabilir. Buna göre aylık bazda pirim tutarı en az 1144,80 lira, en fazla ise 8 bin 586 Türk Lirasıdır. İsteğe bağlı sigortaya mensup olanların yatırdıkları primlerin içerisinde GSS primi de bulunmakta olup sağlık hizmetlerinden de faydalanabilirler.