Çalışmadan Emekli Olmanın Önü Açıldı! Hiç Gecikmeden Emekli Olmak İçin...

Emeklilik sanıldığı gibi sadece sigortalı çalışanlara sunulan bir hizmet değil. Çalışma imkanı olmayan ancak yaşlılığında bir güvence arayanlar da müracaat ederek sigortalarını başlatabiliyorlar, hem de bu şekilde...

Çalışmadan Emekli Olmanın Önü Açıldı! Hiç Gecikmeden Emekli Olmak İçin...

Çalışmadan emekli olmanın önü açıldı. Vatandaşlar yaşlılıklarını garanti altına almak için yollar ararken çalışmayanlar için de emeklilik yolu gözüktü. Bir iş sahibi olmadan da emeklilik için plan başlatmak artık mümkün. 

Sigortalı işler özellikle salgın döneminde yaygınlaştı ancak iş bulma olasılığı da bir o kadar azaldı. Salgın nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamasına takılmadan işçilerini çalıştırmak isteyen ancak daha öncesinde sigorta yaptırmayan pek çok işveren mecburiyetten işçilerine sigorta yaptı. Bunun yanında pek çok insan da işsiz kaldı. İş bulmanın zorlaştığı şu dönemde vakit kaybetmeden emeklilik primini doldurmak isteyenlerin de bir şansı bulunuyor.

Sigortasında boşluk bulunanlar da faydalanabiliyor

Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılabilecek olan başvuruda çalışmadan yalnızca prim ödeyerek emekli olmak artık mümkün. İsteğe bağlı sigorta olarak da geçen bu durumdan sadece çalışmayanlar değil, doğum yapan kadınlar ya da askere giden erkekler de faydalanabiliyor. Bu süreçteki boşluğun miktarının hesaplanması ile ortaya çıkan tutar ödendiğinde arada boşluk kalmıyor ve vatandaş tam vaktinde emekli olabiliyor.

İsteğe bağlı sigortalılık için nereye ödeme yapılıyor?

Söz konusu haktan on sekiz yaşını doldurmuş her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı faydalanabiliyor. Hizmetten sigortalı olarak çalışmayan ya da sigortalı çalışmasında rağmen bir ayda otuz günden daha az çalışanlar faydalanabiliyor. Başvurular ise ikametin bulunduğu  sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine başvurulabilir. Hatta daha öncesinde isteğe bağlı sigortalı olanlar tekrar müracaat ederek süreci devam ettirebiliyor.

Prim ödemesi yapılmazsa ne olacak?

Hesaplanan prim eğer belirli bir süre boyunca ödenmezse sigortalılık sona ermeyecek. Çünkü bu uygulama kaldırıldı. Bunun yerine ait olunan ayın primi on iki ay içerisinde ödenmeli. Eğer ödenmezse o ayın primi bir daha ödenemeyecek.