Arabadan Çalınabilen Bu Parçaya Dikkat Fark Etmesi İki Sene Sürüyor Zararı İse 7000 TL oluyor

Avrupa bu haberlerle çalkalanıyor, dolandırıcılar gözlerini arabaların bu parçalarına dikti. Araba sahibi olan herkesi ilgilendiriyor, bilinçlenmeyen büyük dolandırılıcılığa maruz kalıyor. Araç sahipleri dikkatli olsun…

Arabadan Çalınabilen Bu Parçaya Dikkat Fark Etmesi İki Sene Sürüyor Zararı İse 7000 TL oluyor

Son zamanlarda artış gösteren 'katalitik konvertör'ler hırsızlığı Amerika, Kanada ve Avrupa’da büyük yankı uyandırdı. Haberlere konu olan bu hırsızlığı yapanlar ise şaşkınlık yaratan asıl unsur oldu. Araba tamircisi olan ustalar tarafından dolandırılabilirsiniz. Arabanın egzos kısmında bulunan bu değerli parçaları toplayan işin ehli dolandırıcılar, firmalara bunları geri satarak servet kazanıyorlar…

İçerisindeki değerli maden fiyatını etkiliyor

Katalitik konvertör sistemi arabaların egzos sisteminin bir parçası, ancak LPG’li ya da akaryakıtlı araç fark etmeksizin oldukça zor bir şekilde sisteme oturtturulmuş vaziyette. Yani bu parçayı sökmek için gerçekten bir usta olmak gerekli. Geçtiğimiz günlerde Amerika’da bir ustaya yapılan baskında polis 750 bin dolarlık katalitik konvertör sistemi ele geçirdi. Bu parçayı bu kadar cazip ve pahalı kılan şey ise içeriğinde yer alan paladyum maddesi. Paladyumun ons fiyatı bugünlerde neredeyse 2800 dolar iken altının ons fiyatı 1700’lerde dolaşıyor.

Hırsızlığa karşı nasıl önlem alınabilir?

Avrupa’da dört farklı kalite sıralamasına ayrılan katalitik konvertörlerin fiyatları Türkiye’de ise bin liradan yedi bin liraya kadar çıkabiliyor. Son yıllarda Amerika’da iki katına çıkan katalitik konvertör hırsızlığı Türkiye’de de görülebiliyor. İşin uzmanları ise vatandaşı uyarıyor. Bilinmedik güvenilmedik ustalara gidilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle yapılan işin detaylı bir açıklamasının yer aldığı tamir faturası talep edilmesinin gerekli olduğuna dikkat çektiler. Yoksa bu hırsızlığın fark edilmesi ancak iki senede bir yapılan kontrollerde ortaya çıkabiliyor…

Madeninin tedariği zorlaştı

Konvertörlerde kullanılan madenlerin kaynaklarının büyük çoğunluğu Güney Afrika’da bulunuyor. Ancak son bir seneyi aşkındır vuran koronavirüs sebebi ile Afrika’nın çoğunluğunda ve dünyanın her yerinde maden çıkarılma süreci duraksadı. Karantina sürecinde ise neredeyse tamamen durdu. Bu durum ise değerli maden piyasasında çok etkili dalgalanmalar yarattı.