6 Ay Vadeli 100.000 TL Mevduat İçin Kar Payı Hesaplama

6 Ay Vadeli 100.000 TL Mevduat İçin Kar Payı Hesaplama, kar payı nedir, kar payı helal mi

6 Ay Vadeli 100.000 TL Mevduat İçin Kar Payı Hesaplama

Birikimlerinizi katılım bankalarına yatırarak, birikimlerin değerlendirilmesini ve bundan kar payı verilmesini isterseniz, Ziraat katılım bankasında ve diğer katılım bankalarında varlıklarınızı TL cinsinden EUR ya da USD cinsinden a da altın cinsinden değerlendirebilirsiniz. 

Katılma hesabı adı altında Ziraat Katılım bankasına 100 bin lira yatırdığınızda, bu paraya 6 ay dokunmamak kaydı ile  5.471 TL net gelir, 6.769 TL brüt gelir elde edebilirsiniz. Bu kar payı yıllık yüzde 11.10 olarak hesaplanır

. Müşterilerine faiz geliri değil, kar payı geliri sunan bankalar arasında emlak katılım bankası, Kuveyt Türk katılım bankası, Ziraat Katılım bankası, Al Baraka Türk gibi bankalar var.  

Katılım bankalarının verdiği kar payı, bankaların müşterilerinden topladığı paraların, faizsiz finans işlerinde, örneğin sanayi ve ticarette değerlendirilerek, elde edilen kazancın, dağıtılması olarak tanımlanır. Bankaların bu girişimlerde, kar ya da zarar etmesi durumu vardır. Zarar durumunda da zarar paylaştırılır.

Bu sistem faiz ile çalışmaz, kar payı esasına göre çalışır. Müşterilerin tasarrufları, ez az 1 aylığına yatırıldığında kar payından yararlanma söz konusudur. Bu vadeler, 1 ay 3 ay, 6 ay, 1 yıl ve 1 yıl üzeri olabilir. Yatırımcılar sadece Türk Lirası değil, isterlerse dolar, avro altın olarak da yatırım yapabilirler.

 

1 Yıl Vadeli 100.000 TL Yatırım için Kar Payı

 

Ziraat Katılım bankasına 1 yıl vadeli olarak yatıracağınız 100 bin lira için alacağınız kar payı ortalama 9.591 TL olacaktır. Yıllık net oran yüzde 9.57 olarak hesaplanır. 1 yıl vadeli 100 bin dolar için 1 yıl sonunda elde edilecek kar payı ortalama 963 dolar olmaktadır. Esnek vadeli olarak yatırılan 100 bin TL için net gelir ortalama 1.081 TL olmaktadır.

 

Vakıf Katılım 100 Bin TL İçin Kar Payı

 

1 yıllığına Vakıf Katılım bankasına 100 bin lira yatırdığınızda,  yıl sonunda size verilecek kar payı, net olarak ortalama 9.184 TL olacaktır. Bu tutarı 6 aylığına yatırdığınızda, net kazancınız, 4.606 TL olmaktadır. Yine aynı tutarı 3 aylığına yatırdığınızda elde edeceğiniz net kar 2.958 TL olmaktadır. 100 bin liranın 1 aylık kar payı 1.055 TL olarak hesaplanır.  Vakıf Katılım Bankasına KATGUMUS hesap adı ile hesap açmanız durumunda bu tutarlar vadeleri dolunca ödenir.

 

Türkiye Finans Katılım 100 Bin TL Kar Payı

 

Türkiye finans Katılım Bankasına 100 bin  lirayı 1 yıllığına ( 364 gün) yatırdığınızda elde edeceğiniz net kar payı 10.933 TL olmaktadır. 6 ay vade için ödenene kar payı 5.993 TL, 3 ay için ödenen kar payı 3.239 liradır.

 

Albaraka Türk Katılım Bankası 100 Bin TL için Kar Payı

 

Albaraka Türk bankasına 1 yıl vade ile yatıracağınız 100.000 TL için alacağınız net kar payı ; 9.449 liradır. 6 aylık vade için bu tutar 5.336 lira, 4 ay için 2.964 liradır.

 

Katılım Payı Helal mi?

 

İster banka olsun ister bireysel ticari faaliyetler olsun, islami kurallara riayet edilerek yapılan ticari işlemlerde ortaklık helaldir. Katılım payı helal mi, ya da kar payı helal mi şeklinde sorular sık sorulmaktadır.  Katılım bankası veya herhangi bir tüccara, yatırımlarınızı teslim ettiğinizde, bankaya bu paranın kar veya zarar edebileceğini bilerek teslim edersiniz. Fonları toplayan kuruluş, ticari olarak helal yoldan bu paraları çalıştırır ve belli süre sonra ya kar eder ya da zarar eder. Eğer bir kişi ya da kurum, yatırdığınız paraya kesin olarak şu kadar artı değer vereceğim diyorsa, ve parayı dinen caiz olmayan işlere yatırıyorsa elde edilen gelir,  kar payı değil faiz olur.  Paranın yatırıldığı şirket, banka veya herhangi bir işletme, parayı tamamen islami kurallara uygun olarak işletmelidir. Yani inşaat, fabrika gibi, demir çimento alım satımı gibi işlerde kullanabilir. Ticaret islama uygun olmalıdır.  Aksi halde elde edilen gelir faiz olur ve helal olmaz. Ayrıntılı bilgi için Bknz ( 1).

 

Kaynak:

(1). https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/38287/katilim-bankalarindan-alinan-kar-payinin-dini-hukmu-nedir-?enc=QisAbR4bAkZg1HImMxXRn2t8ij%2beDtMkJdRGirgyeb8%3d

İlgili Haberler